Ieper verhuist klokkenspel van twaalf ton van belfort naar bib en archief

De klokken krijgen tijdens de restauratiewerken van het belfort een tijdelijk plekje in de bib en het archief.© TP
De klokken krijgen tijdens de restauratiewerken van het belfort een tijdelijk plekje in de bib en het archief.© TP
Redactie KW

Met een torenkraan, vrachtwagen, clark en verreiker spaart het stadsbestuur kosten noch moeite om de 49 klokken uit het belfort te verhuizen naar de bib en het archief. Zo krijgen alle Ieperlingen de klokken voor het eerst van dichtbij te zien op een coronaveilige manier.

‘Onder deze stoere toren herleeft ’n stad als nooit tevoren’. Dit rijmpje staat te lezen op de grootste klok van de Ieperse beiaard. De kanjer werd maandagvoormiddag als een van de eerste van 49 klokken uit het belfort gehesen door de torenkraan. De klokken krijgen tijdens de restauratiewerken van het belfort een tijdelijk plekje in de bib en het archief. Terwijl de meeste klokken met de clark of handmatig naar binnen getransporteerd werden, moest voor de grootste klok een verreiker opgetrommeld worden. “ De klok heet Cieper en heeft een gewicht van 2.494 kilogram ”, weet Goedele Wittouck, publieksmedewerker van het Iepers archief. “De hele verhuisoperatie is een huzarenstuk, maar het lukt. We wilden eigenlijk een mooie paas- en lentetuin opbouwen met de klokken op het plein voor het gebouw. Door corona worden alle klokken nu geplaatst in de bib en de inkomhal en achter de ramen van het archief. Zo zijn ze binnen en buiten veilig te bewonderen.”

Werckclocke

Tegen de paasperiode wordt een tentoonstelling uitgewerkt rond de beiaard, want de klokken hebben een rijke geschiedenis. “Al tijdens de opbouw van het belfort in de dertiende eeuw werden een werckclocke en ureclocke bovenaan opgehangen om het begin en einde van de werkdag te signaleren”, aldus Wittouck. “Doorheen de eeuwen werd het een kakofonie van klokken, maar in 1909 werd de eerste echte beiaard geplaatst met klokken van goede kwaliteit. Deze was jammer genoeg geen lang leven beschoren, want tijdens de Eerste Wereldoorlog werd heel het belfort vernield. Bij de heropbouw voorzag de stadsarchitect een plaatsje voor de beiaard en in 1962 werden de klokken opgehangen, die nu voor het eerst in zestig jaar uit de toren worden gehaald .”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op de grote formaten zijn opschriften en namen aangebracht. “Het gaat meestal om verzen. Zo is er een gebaseerd op het Thuyndaglied. Ook de schenkers worden vermeld. Het gaat vooral om hooggeplaatste en rijkere Ieperlingen, die meter of peter werden van de klok. Naast een resem lokale politici gaat het bijvoorbeeld om Elisabeth Merghelynck, Karel Steverlynck en Salvador Picañol.”

Paasklokken

De klokken blijven tot aan de zomer in de bib en het archief staan, afhankelijk van de voortgang van de werken aan het belfort. “Een restauratie van de beiaard zelf is wellicht niet nodig, want dit werd pas in 2012 uitgevoerd. De klokken worden geïnspecteerd, maar zijn normaal nog in goede staat”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (SP.A). “ Ik mag alvast alle kinderen geruststellen: de paasklokken komen straks sowieso naar Ieper .” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.