Ieper: “Veel kittens ter adoptie”

Redactie KW

“De zomerperiode is altijd de drukste periode voor ons asiel met meer zwerfkatten en -kittens”, vertelt Hilde Debouvere.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

“In de zomerperiode tonen poezen zich van hun beste kant zijn en dus krijgen we veel kittens op bezoek”, vertelt verantwoordelijke Hilde Debouvere. “Voor honden is dat veel minder het geval. De laatste jaren is er meer bewustwording rond honden, ze worden zelden ergens achtergelaten. Honden moeten ook al vele jaren gechipt zijn en op die manier kan je de baasjes sneller terugvinden. De afgelopen dagen kregen we regelmatig mensen over de vloer met pasgeboren kittens. Woensdag nog werden drie kittens gevonden onder een struik. Wij bieden hen tijdelijke opvang en zorgen ervoor dat ze terecht komen in een opvanggezin. Daar kunnen ze blijven tot ze acht tot twaalf weken oud zijn. We kunnen veel kittens ter adoptie aanbieden.”

“We zien dat honden nog zelden worden achtergelaten”

“De vrijwilligers van het dierenasiel staan in voor de praktische regeling en zorgen dat de opvanggezinnen alles krijgen wat nodig is. Deze kittens zien enkel het asiel bij de adoptie naar een nieuwe thuis. Wie zich geroepen voelt om de mensen van het dierenasiel te steunen en als inwoner van de Kattenstad tijdelijke opvang te bieden aan één of meerdere kittens, kan contact opnemen met het dierenasiel.” Hoe kijkt men vanuit het Ieperse dierenasiel naar de komst van een nieuw asiel in Poperinge? “Dat is een gevoelige kwestie, want veel vrijwilligers van ons asiel wonen in Poperinge. Ik heb er in elk geval niets op tegen dat Poperinge ook een eigen asiel krijgt. Het zal voor de inwoners daar een stuk minder ver zijn om achtergelaten of verwaarloosde dieren naar het asiel te brengen. Het zal ook goed zijn dat er daar een volwaardig asiel komt voor katten én honden.”