Een bezoekje aan Ieper op zaterdagnamiddag is normaal leuk en sfeervol, maar vandaag was dat wel even anders. De anders zo drukke Boterstraat was compleet leeg en op de Grote Markt, waar de voorbije week nog de Kattefoor stond, was amper een levende ziel te bespeuren. De vele restaurants en cafeetjes waren gesloten, de terrassen afgebroken.

"Nooit gezien", zegt Rudy Declerck, uitbater van diverse horecazaken op de Ieperse Markt. "Het is nog maar pas begonnen en ik verveel me al dood, vandaar dat ik rondtoer in Ieper met de wagen. Maar dat valt ook ferm tegen."

En hij is niet alleen. Peter De Groote mag zijn pralinewinkel openhouden, maar hij zou veel liever sluiten, want je ziet toch niemand. Daarbovenop zit hij nog met een voorraad van enkele duizenden doosjes pralines voor Britse studenten die gingen afkomen, maar alles is afgelast.

Een warme koffie in een kartonnen bekertje, dat kon je zaterdag nog krijgen in Ieper., Eric Flamand
Een warme koffie in een kartonnen bekertje, dat kon je zaterdag nog krijgen in Ieper. © Eric Flamand

Dan maar eens kijken aan de Menenpoort. Maar ook daar overheerst de leegte. Geen toerist te zien. In de Menenstraat is bijna alles gesloten. Eén handelaar verkoopt er koffie in kartonnen bekertjes, die hij slijt aan de weinige passanten.

Toch is er één uitzondering: de ijswinkel op de hoek van de markt is open en er staan zowaar enkele klanten aan te schuiven. (EF)

De horecazaken blijven de komende weken dicht., Eric Flamand
De horecazaken blijven de komende weken dicht. © Eric Flamand
De Menenpoort ligt er verlaten bij., Eric Flamand
De Menenpoort ligt er verlaten bij. © Eric Flamand
Een bezoekje aan Ieper op zaterdagnamiddag is normaal leuk en sfeervol, maar vandaag was dat wel even anders. De anders zo drukke Boterstraat was compleet leeg en op de Grote Markt, waar de voorbije week nog de Kattefoor stond, was amper een levende ziel te bespeuren. De vele restaurants en cafeetjes waren gesloten, de terrassen afgebroken."Nooit gezien", zegt Rudy Declerck, uitbater van diverse horecazaken op de Ieperse Markt. "Het is nog maar pas begonnen en ik verveel me al dood, vandaar dat ik rondtoer in Ieper met de wagen. Maar dat valt ook ferm tegen."En hij is niet alleen. Peter De Groote mag zijn pralinewinkel openhouden, maar hij zou veel liever sluiten, want je ziet toch niemand. Daarbovenop zit hij nog met een voorraad van enkele duizenden doosjes pralines voor Britse studenten die gingen afkomen, maar alles is afgelast.Dan maar eens kijken aan de Menenpoort. Maar ook daar overheerst de leegte. Geen toerist te zien. In de Menenstraat is bijna alles gesloten. Eén handelaar verkoopt er koffie in kartonnen bekertjes, die hij slijt aan de weinige passanten.Toch is er één uitzondering: de ijswinkel op de hoek van de markt is open en er staan zowaar enkele klanten aan te schuiven. (EF)