Ieper lanceert met ‘Ieper in Cijfers’ eerste stap richting smart-city

We zien v.l.n.r. Bernadette Cappoen (diensthoofd dienst Leven), Marleen Neyrinck (webmaster), Cathérine Lamaire (informatieambtenaar) en schepen Dimitry Soenen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de tool ‘Ieper in Cijfers’ kan iedereen diverse cijfers en statistieken over Ieper raadplegen en verzamelen.

Stad Ieper lanceert vandaag, maandag 13 mei, een nieuwe web-checklist die de belangrijkste kerncijfers van Ieper op een overzichtelijke manier presenteert. De stad wil zo zijn transparantie verhogen. “De vraag naar cijfers over verschillende thema’s binnen lokale besturen wordt de laatste jaren groter”, zegt informatie-ambtenaar Cathérine Lamaire. “Maar ook inwoners, studenten, ondernemers en beleidsmedewerkers… kloppen regelmatig bij ons aan voor cijfermateriaal. Stad Ieper heeft die uiteraard ter beschikking. Maar met ‘Ieper in Cijfers’ kan het allemaal veel sneller en efficiënter.”

De tool heeft kant-en-klare dashboards. Maar met de checklist kunnen gebruikers ook zelf tabellen en grafieken samenstellen. “Met één druk op de knop kan het resultaat worden vergeleken met gemeenten van dezelfde grootte of van dezelfde provincie bijvoorbeeld“, zegt schepen Dimitry Soenen (N-VA). “Thematische iconen op het startdashboard wijzen de weg naar de verschillende keuzeonderwerpen zoals bijvoorbeeld demografie (aantal inwoners, nationaliteiten, leeftijd, aantal geboortes en overlijdens …), wonen (gemiddelde prijs woningen, bouwjaren, soorten woningen …), onderwijs of economie.”

De site is een samenwerking tussen Team Stedenbeleid van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur, Provincies in Cijfers, de Vlaamse Centrumsteden en de stad Ieper. “Stad Ieper is de eerste middelgrote stad in West-Vlaanderen die op deze manier data openbaar maakt. De 13 centrumsteden – Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout – gingen ons voor”, aldus schepen Dimitry Soenen. “De versie van Stad Ieper is een kant- en klare monitor. De cijfers komen rechtstreeks van de statistische diensten van de verschillende overheden. Het is een extra service die we aan de bezoekers van onze website willen aanbieden. Zodoende beschikt de gemeente op zeer korte termijn over een digitale omgevingsanalyse die relatief weinig tijd en geld kost, zonder input van de gemeente wordt geactualiseerd en aansluit bij de look-and-feel van de website van de gemeente. Een eerste stap richting ‘smart city’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier