Ieper krijgt (wellicht) Finse piste op Vestingen

Redactie KW

In Ieper is er momenteel nog nergens een Finse piste, maar daar komt wellicht binnenkort verandering in. De stadsdiensten zijn momenteel bezig met het uittekenen van een project op de Vestingen. Daarin is ook plaats voorzien voor een Finse piste.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Finse Pistes.

“In Ieper is er geen aangelegde Finse piste in boomschors”, zegt sportfunctionaris Ivan Decroix. “Vooreerst is er niet onmiddellijk een rechtstreekse vraag bekend op de sportdienst. Reden hiervoor kan zijn dat er heel wat verkeersluwe en verkeersvrije looptrajecten zijn voor de recreatieve loper in Ieper waardoor er niet echt nood is aan een Finse piste. Ik verwijs hierbij naar de Vestingen, de Verdronken Weide, rond Zillebekevijver en Dikkebusvijver, de Palingbeek, de OCMW-bossen in Zillebeke/Hollebeke…”

“We moeten wel nog onderzoeken of alles betaalbaar zal zijn”

“We ontwikkelden met de sportdienst een aantal loopparcours die voldeden aan de kwaliteitscriteria van Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso, met meer dan 80 procent onverharde ondergrond. Die looptrajecten kunnen gedownload worden maar zijn niet bewegwijzerd doordat er al een overaanbod is aan recreatieve en toeristische bewegwijzering op onder meer de Vestingen.”

Vredespark

Momenteel loopt er wel een project rond de inrichting van het vestinglandschap waarbij wel voorzien zal worden in een Finse piste in boomschors. Lieven Stubbe van de dienst milieu-educatie is daar volop mee bezig. “Het gaat om het gedeelte Vredespark, een gebied van 6 ha tussen de Oudstrijderslaan en de Majoorgracht”, legt Lieven Stubbe uit. “We krijgen de mogelijkheid om dit beter te ontsluiten doordat de stad een tiental private volkstuintjes kon verwerven. We onderzoeken daarbij ook de mogelijkheid van een Finse piste. Ik ben liever voorzichtig en kan nog niet bevestigen dat die Finse piste er zeker zal komen, maar het gaat wel die richting uit.”

“Er moet nog onderzocht worden of alles wel betaalbaar zal zijn. Over de lengte van de piste is er nog geen duidelijkheid.”

Atletiekpiste

Ivan Decroix van de sportdienst benadrukt dat de atletiekpiste op het stedelijk sportcentrum goed gebruikt wordt door recreatieve lopers. “Er zijn ondertussen al een 900-tal mensen die houder zijn van een loopkaart. De start-to-runinitiatieven van onze twee atletiekclubs Flac en Lokomotiefrunners op die piste zijn hier wellicht niet vreemd aan.”