Ieper krijgt ondergrondse parking en hoeft daar niks voor te betalen

Redactie KW

De Ieperse stadskern krijgt er een 100-tal parkeerplaatsen bij, 60 ondergronds en 40 bovengronds. Het grote publiek krijgt ze aangeboden vanuit de privésector, waardoor de stad enkel moet investeren in bewegwijzering.

Een ondergrondse parking was een van de belangrijke strijdpunten van Open Ieper tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Politieke tegenstanders wezen echter op het prijskaartje voor de stad, maar nu krijgt Ieper een bestaande ondergrondse parking, gratis vanuit de privésector.

Parkingbeheerder Indigo stelt een 60-tal ondergrondse parkeerplaatsen ter beschikking van het publiek aan het Guido Gezelleplein, bij Novotel en het College. “Klanten van Novotel kunnen de parking nog altijd gebruiken, maar dit gebeurt vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Bovendien vullen zij slechts een kleine fractie van het aanbod in”, aldus Philippe Vranckx, deputy general manager bij Indigo. “De ondergrondse parking is heel interessant voor het brede publiek. De tarieven zijn gelijklopend met de betalende parkeerplaatsen van de stad, maar bij ons mag iedereen er 24 uur op 24 staan. Dat is een troef voor dagtoeristen. We bieden ook abonnementen aan van 50 euro per maand, waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Binnenkort zijn online reservaties mogelijk.”

We willen deze nieuwe plaatsen nu bekender maken bij het publiek door bijvoorbeeld extra bewegwijzering te voorzien

Enkele honderden meter verderop werkte Albion Hotel een nieuwe bovengrondse parking af tussen de Sint-Jacobsstraat en de D’Hondtstraat. “Goed voor 40 plaatsen”, zegt medewerker Luc Decramer. “De parking is er voor onze hotelgasten, maar ook voor het publiek. En dat is nog niet zo goed geweten. Onze parking ligt natuurlijk wat uit het zicht. Ook bij ons kan iedereen er langer dan 3 uur parkeren. De parking wordt ‘s nachts afgesloten en er is camerabeveiliging.”

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) is tevreden met het aanbod uit de privésector. “We willen deze nieuwe plaatsen nu bekender maken bij het publiek door bijvoorbeeld extra bewegwijzering te voorzien.” Ondanks de extra parking in het centrum worden de vernieuwingsplannen voor De Leet toch bijgestuurd. “De drempel om een hotelparking binnen te rijden blijft groot, zeker voor de bestuurder die niet vertrouwd is met de situatie. Op de Leet zouden volgens de oorspronkelijke plannen minstens 80 vlot bereikbare parkeerplaatsen verdwijnen. Voor de lokale handelaars en bewoners is dat onaanvaardbaar. Het is duidelijk dat er meer parking moet blijven, maar die plannen zijn op vandaag nog niet gefinaliseerd.”

Speelplaats College wordt één zaterdag per maand gratis parking in stadscentrum

Tijdens de weekends, waarop de Menenstraat verkeersvrij wordt gemaakt, kan je op zaterdagnamiddag gratis parkeren op de nabijgelegen speelplaats van het College. Je kan de speelplaats oprijden door de schoolpoort vanuit de Bollingstraat. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) fungeert als parkeerwachter tijdens het proefproject, waarbij de Menenstraat één weekend per maand een autovrije winkel-wandelstraat wordt.

“Het is belangrijk dat de lokale handelaars tijdens dergelijke evenementen bereikbaar blijven. We zijn zeer tevreden dat we door deze samenwerking met het College de parkeerdruk op zaterdagnamiddag kunnen verlichten. Concreet zullen elke eerste zaterdagmiddag van de maand 45 gratis parkeerplaatsen ter beschikking staan van 13.45 tot 18.30 uur. Op zondag loopt het project niet. Dit is ruim meer dan de capaciteit van een 15-tal parkeerplaatsen, dat wegvalt in de Menenstraat.” In het verleden werd de speelplaats van het College al gebruikt als parking voor evenementen.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier