Ieper is als 'Vredesstad' al langer actief binnen het internationale netwerk van Mayors for Peace, dat in 1982 op initiatief van de toenmalige burgemeester van Hiroshima ontstond naar aanleiding van de twee atoombommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Japan gedropt werden. Doel is om de wereld tegen 2020 kernwapenvrij te maken.

Het netwerk heeft een hoofdkantoor in Hiroshima en steden worden aangesproken om als regionaal aanspreekpunt te fungeren. "Zo werd Ieper door de secretaris-generaal van Mayors for Peace en de burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, gevraagd 'Lead City' te worden voor België. De stad is hier op in gegaan", aldus Ieper.

De stad is nu het aanspreekpunt en de brug tussen de zetel in Hiroshima enerzijds en de Belgische leden anderzijds. Dat zijn er onder impuls van de stad Ieper inmiddels al 380. Over de hele wereld heeft het netwerk een 7.000-tal leden, goed voor samen een miljard mensen.

Ieper ontving begin deze week het certificaat van 'Lead City', een titel die de stad kracht wil bijzetten. Een eerste initiatief komt er naar aanleiding van de internationale Dag van de Vrede. Ieper wil de Belgische burgemeesters vragen een open brief te ondertekenen waarin de federale overheid gevraagd wordt toe te treden tot het kernwapenverdrag dat inmiddels door 122 landen is goedgekeurd. Later dit jaar volgt dan de eerste tijdelijke tentoonstelling 'De Bom op Hiroshima en Nagasaki' in het Yper Museum.

In 2015 organiseerden de Mayors for Peace nog hun vierjaarlijkse bestuursvergadering in Ieper. Het was de eerste keer dat die vergadering buiten Japan plaatsvond.

(BELGA)

Ieper is als 'Vredesstad' al langer actief binnen het internationale netwerk van Mayors for Peace, dat in 1982 op initiatief van de toenmalige burgemeester van Hiroshima ontstond naar aanleiding van de twee atoombommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Japan gedropt werden. Doel is om de wereld tegen 2020 kernwapenvrij te maken.Het netwerk heeft een hoofdkantoor in Hiroshima en steden worden aangesproken om als regionaal aanspreekpunt te fungeren. "Zo werd Ieper door de secretaris-generaal van Mayors for Peace en de burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, gevraagd 'Lead City' te worden voor België. De stad is hier op in gegaan", aldus Ieper.De stad is nu het aanspreekpunt en de brug tussen de zetel in Hiroshima enerzijds en de Belgische leden anderzijds. Dat zijn er onder impuls van de stad Ieper inmiddels al 380. Over de hele wereld heeft het netwerk een 7.000-tal leden, goed voor samen een miljard mensen.Ieper ontving begin deze week het certificaat van 'Lead City', een titel die de stad kracht wil bijzetten. Een eerste initiatief komt er naar aanleiding van de internationale Dag van de Vrede. Ieper wil de Belgische burgemeesters vragen een open brief te ondertekenen waarin de federale overheid gevraagd wordt toe te treden tot het kernwapenverdrag dat inmiddels door 122 landen is goedgekeurd. Later dit jaar volgt dan de eerste tijdelijke tentoonstelling 'De Bom op Hiroshima en Nagasaki' in het Yper Museum.In 2015 organiseerden de Mayors for Peace nog hun vierjaarlijkse bestuursvergadering in Ieper. Het was de eerste keer dat die vergadering buiten Japan plaatsvond.(BELGA)