Ieper: “Ik wil de filosofie van het respect doorgeven”

Griet en haar 'achterban'. © JL
Redactie KW

Griet De Prycker mag zich dé Krak van Ieper 2015 noemen. Vorig jaar werd haar jarenlange inzet voor de serviceclub Zonta beloond met een internationale topfunctie. Als ‘district governor’ mag ze Europa doorreizen om de vele Zonta Clubs te coördineren en op te komen voor de rechten van vrouwen.

“Ik was heel blij toen ik te horen kreeg dat ik genomineerd was als Krak van Ieper”, opent Griet De Prycker. “Ik zie het als een teken van appreciatie. Campagne heb ik niet echt gevoerd voor de verkiezing, op een mailtje na. Op school en bij Zonta hebben ze wel opgeroepen om te stemmen voor mij.”

School en Zonta, het zijn twee woorden die nog vaak aan bod zullen komen tijdens het gesprek.

Zonta

“Dat ik uiteindelijk verkozen ben tot Krak, geeft mij een duwtje in de rug om mij verder in te zetten. Ik wil iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft en heb ook veel respect voor de andere genomineerden. Iedereen is waardevol, wat ze ook doen. Dat is een boodschap die ik al heel vaak meegegeven heb aan mijn leerlingen.”

Onlangs ben ik in Kiev geweest en daar heb ik heel veel sterke vrouwen ontmoet

“Zestien jaar geleden heb ik samen met enkele andere vrouwen Zonta Ieper opgericht”, gaat Griet verder. “Zonta is een serviceclub voor vrouwen met 30.000 leden in 80 landen. Ons doel is om te pleiten voor gelijkheid van man en vrouw, zonder al te feministisch te zijn. Ook mannen staan achter ons gedachtegoed. We bieden enerzijds service aan, dat kan zowel financiële hulp zijn als zelf de handen uit de mouwen steken en anderzijds doen we aan sensibilisering. Wereldwijd hebben we een campagne lopen ‘Zonta says NO’, waarmee we duidelijk maken dat geweld tegen vrouwen onder geen enkel beding toegelaten is. Respect is een erg belangrijke waarde. Mijn vader heeft me geleerd dat ik respect moet hebben voor alles en iedereen en ik wil die filosofie doorgeven.”

Kiev

Vorig jaar werd Griet verkozen tot district governor. “Dat betekent dat ik alle Zonta Clubs uit België, Luxemburg, Polen, Oekraïne en een deel van Frankrijk en Duitsland mag aansturen. Het zijn allemaal verschillende culturen en dat is een grote troef, vind ik. Engels is de voertaal, maar als leerkracht Engels is dat geen probleem voor mij.”

“Onlangs ben ik een weekend in Kiev geweest en daar heb ik heel veel sterke vrouwen ontmoet. Dat doet mij deugd. Met samenhorigheid en samen aan hetzelfde touw trekken, kunnen we iets betekenen. ‘Building bridges’ – bruggen bouwen – is mijn motto. Tien jaar geleden had ik nooit kunnen denken dat ik dit nu zou kunnen doen. Ik ben dagelijks bezig met Zonta en doe het met hart en ziel.”

VRAGENRONDJE

School of Zonta?

“Het zijn twee passies in mijn leven. Op school is het jaarthema ‘samen schitteren’ en daar sta ik enorm achter. De sfeer van openheid en vertrouwen tussen leerlingen en leerkrachten is er uitstekend. Ik wil mijn leerlingen een brede kijk op het leven geven. Het is omgaan met mensen en dus is het een kruisbestuiving tussen Zonta en de Heilige Familie voor mij. Ik ben ook lid van de raad van bestuur van Westlandia en daar vind ik dezelfde inspiratie terug.”

Ben je nog vaak in Ieper?

“Bij mijn openingsspeech als governor in Nice heb ik Ieper vernoemd als vredesstad en dat toont aan hoe belangrijk Ieper is voor mij. Mijn roots liggen er en ik wil me hier absoluut blijven inzetten. Ik hoef ook niet zo vaak naar het buitenland voor Zonta.”

Zijn buitenlandse vergaderingen een stukje vakantie?

“Het is een combinatie van vergaderingen en sightseeing. Vakantie zou ik het zeker niet noemen, eerder cultuur opdoen. Zonta blijft hoe dan ook altijd het gespreksonderwerp.”

Levert een serviceclub met vrouwen niet vaak gekibbel op?

“Zoals in elke vereniging zijn er wel eens verschillende ideeën over bepaalde zaken. Dat is gezond. Open communicatie is goed en we werken met een consensusmodel. Er is in die 16 jaar nog nooit een echte ruzie geweest bij Zonta Ieper.”

Wat zijn je voornemens voor 2016?

“Ik wil gewoon verder doen zoals ik bezig ben en mijn positieve levensfilosofie meegeven aan mijn vrienden, familie, collega’s en leerlingen. Ondanks alles moeten we positief gefocust blijven.”

BIO

Privé

Griet is geboren op 1 januari 1966 in Roeselare en groeide op in Ieper. Ze is getrouwd met Jürgen Van Eenoo (50) en samen hebben ze twee kinderen: Simon (22) en Lucas (20). Het gezin woont in de Fabiolalaan in Ieper.

Loopbaan

Na haar middelbare schooltijd in het Lyceum trok Griet naar de Kulak en KU Leuven om Germaanse filologie te studeren. Ze geeft intussen al vele jaren Engels aan de derde graad van de Heilige Familie in Ieper.

Vrije tijd

Zonta, lezen, koken en sociale contacten onderhouden

(Jeroen Laseure)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.