Ieper behoudt mondmaskerplicht in centrum, behalve op de fiets

De mondmaskerplicht geldt onder meer op de Grote Markt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na de Veiligheidsraad van vorige week evalueerde het Ieperse stadsbestuur de mondmaskerplicht in de centrumstraten. Er werd beslist om de mondmaskerplicht in het centrum en openbare gebouwen grotendeels behouden, op enkele kleine wijzigingen na.

De nieuwe federale richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad schrijft voor dat mondmaskers vanaf donderdag 1 oktober verplicht zijn op plaatsen waar het druk is en waar de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Het is aan de lokale besturen om te bepalen wat een drukke plaats is en waar een mondmaskerplicht aangewezen is.

“Ieper bakende op 30 juli reeds deze zones af”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “De voorbije weken is het aantal besmettingen toegenomen, ook in Ieper. De laatste dagen zien we een stagnatie, maar we blijven waakzaam. Daarom houden we de huidige mondmaskerplicht in de afgebakende zones voorlopig aan. Het gaat dan onder meer om de winkelstraten in de binnenstad, de Vis- en Kiekenmarkt, de stationsbuurt en de winkelzones bij de Haiglaan en Rijselpoort. Wat we wel verfijnen is dat fietsers en steppers die deelnemen aan het verkeer op de rijweg, vrijgesteld worden van de mondmaskerplicht in de afgebakende zones.”

Zaterdagmarkt

Verder blijft de mondmaskerplicht ook gelden op de zaterdagmarkt en in de publieke delen van openbare gebouwen. Wel wordt een versoepeling toegestaan voor onder andere plechtigheden zoals bijvoorbeeld huwelijken en jubilea. Daar mag het mondmasker af van zodra men neerzit op voldoende afstand van elkaar. Wie rondloopt, zoals een fotograaf of iemand die zijn plaats verlaat, dient zoals op vandaag steeds een mondmasker te dragen.

“We rekenen op de verantwoordelijkheid van eenieder om het mondmasker steeds te dragen van zodra de afstand niet gegarandeerd kan worden. In de ganse politiezone Arro Ieper dient men daarom ook steeds een mondmasker op zak te hebben. Dan kun je je niet laten verrassen wanneer het plots drukker wordt in je omgeving. We volgen in ieder geval de evolutie van de cijfers in onze stad op de voet en zullen ook bijsturen wanneer en waar nodig”, besluit burgemeester Emmily Talpe. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier