Ief Van de Moortele organiseert harige bijeenkomst in Wervik: “Baard is manier van leven”

Ief Van de Moortele is best trots op zijn baard. Komende zaterdag verwelkomt hij met het Flemish chapter baardmensen uit alle hoeken van het land. © LVW
Redactie KW

Ief Van de Moortele (45) is lid van de Bearded Villains, een wereldwijd broederschap van bebaarde mannen. Bedoeling is baarden van diverse culturen, nationaliteiten, religies, seksuele geaardheid en alle lagen van de bevolking te verenigen. Onder impuls van Ief verbroederen komende zaterdag het Belgium en Flemish Chapter in Wervik. “We verwachten een 75-tal baarden met hun gezin, uit alle hoeken van het land”, weet Ief.

Door Luc Vanthuyne

Ief Van de Moortele is sedert 2015 lid van het Flemish Chapter waar hij intussen als co captain fungeert. “Enkele jaren geleden volgde ik een televisiereportage over het reilen en zeilen van de Bearded Villains”, vertelt Ief. “Dit broederschap van bebaarde mannen werd in 2014 opgericht door Frederick Von Knox, een baardmodel uit Las Vegas. Intussen heeft hij zowat 6.000 “volgelingen” in een 140-tal landen waarbij Engels de voertaal is. Elke afdeling wordt een chapter genoemd. Vier jaar geleden werden in ons land twee chapters opgericht: het Belgium en Flemish Chapter. Zaterdag komen de leden van beide chapters bijeen in Wervik. De reünie grijpt plaats in ‘t Kapittel met een barbecue en gezellig samenzijn.”

Trouw en respect

Ief Van de Moortele is gehuwd met Virginie Terrier die actief is binnen de N-VA als provinciaal bewegingsverantwoordelijke voor West-Vlaanderen. Het echtpaar woont met de kinderen Michelle en Aico in de Duivenstraat, waar vroeger stripwinkel ‘t Alternatief was gevestigd. Ief werkt in een groot- en kleinhandel van stripverhalen in Brugge. “Ik was gefascineerd door de Bearded Villains, vooral dan voor de waarden familie, trouw en respect die zij hoog in het vaandel dragen“, benadrukt Ief. “Toen ik vernam dat het broederschap zich actief inzet voor liefdadigheid, wist ik dat ik me daarvoor wou inzetten.”

Onze leden zien er allemaal rauw en stoer uit, maar dragen net als hun baard het hart op de juiste plaats

Sinds toen liet Ief zijn stukje baard groeien tot een volwassen baard waar hij best trots op is. Intussen heeft hij wat de lengte betreft, de limiet bereikt. “Voor alle duidelijkheid, de limiet die vrouwlief heeft bepaald”, lacht de Wervikse Bearded Villains.

Vergeleken met hipsters

“Mijn gezin heeft mij nooit baardloos gekend”, zegt Ief. “Virginie staat volledig achter mijn baard, maar langer is not done voor haar. Dus respecteer ik dat.” Het dragen van een baard is alvast een way of life bij de Bearded Villains. “Soms worden we vergeleken met hipsters die de baard als modetrend zien”, zegt Ief. “Dat is zeker onze bedoeling niet want onze baard is geen trend, maar een manier van leven. Een baard betekent voor ons een universeel bindmiddel om wereldwijd bepaalde waarden uit te dragen. Iedereen gelijk bij ons, of je nu een ceo, havenarbeider of man in de straat bent. Onze leden zien er allemaal rauw en stoer uit, maar dragen net als hun baard het hart op de juiste plaats. Baardige mannen met een gouden hart, die naast plezier maken en een pintje drinken, zich inzetten voor vele liefdadigheidsprojecten. De opbrengst van onze bijeenkomsten gaat telkens naar een goed doel. Tijdens een bijeenkomst van onze Franse vrienden in Parijs trokken we ons het lot aan van daklozen. We zochten die op en verzamelden allerlei spullen voor hen: mutsen, sjaals, handschoenen en hygiënische kits. De dankbaarheid die je dan van deze mensen krijgt, pakt je wel.”

In samenwerking met het Belgium Chapter steunt Flemish Chapter de vzw Veur-a! uit het Vlaams-Brabantse Affligem. Deze organisatie zet zich in voor minderbedeelden en alleenstaande moeders. “Vorig jaar organiseerden we een spaghettimaaltijd voor hen”, zegt Ief.

Barbier

“Onze vrienden van Belgium Chapter steunen verschillende projecten, onder meer het onderzoek in de strijd tegen ALS. De Bearded Villains organiseren jaarlijks drie “worldmeets”. In mei trek ik voor een weekend naar Amsterdam waar een 400-tal baarden uit 20 landen verwacht worden. Het wordt een blij weerzien met baarden die we de voorbije jaren leerden kennen via Instagram en meetings. De opbrengst van verkoop van allerlei gadgets zoals ringen en verzorgingsproducten voor de baard, komt ten goede aan het kinderkankerfonds in Nederland.”

Ief Van de Moortele hecht veel belang aan dat stukje weelderig bos op zijn kin. “Elke baard heeft uiteraard een verzorging nodig. Belangrijk want anders komt het allemaal wat rommelig en niet hygiënisch over. Ik trek regelmatig naar een barbier die een echte vakman blijkt te zijn. Na Wevelgem en Roeselare ben ik sedert enkele maanden klant bij een barbier in Beveren-Leie. Een baardverzorging bij een barbier is een ambachtelijke belevenis. En daar hoort uiteraard een drankje bij. Ik stap dan ook fier door het leven met een verzorgde baard en dit met de wetenschap dat mijn baard symbool staat voor humane waarden in het leven.”