Iedereen wil de trofee van de Ronde van Vlaanderen even vasthouden in Oostduinkerke

Iedereen wil de gegeerde trofee even in handen houden - Fernand Vanderplancke en minister Hilde Crevits. © MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Kunstenaar Fernand Vanderplancke heeft inmiddels zijn 27ste trofee voor de Ronde van Vlaanderen ontworpen en zaterdag bracht minister Hilde Crevits een bezoek aan het atelier van de kunstenaar om persoonlijk de nieuwe trofee te bewonderen.

Hoewel Fernand vorig jaar 80 is geworden, is hij nog elke dag noest aan de arbeid in zijn atelier in Oostduinkerke. Als veelzijdig getalenteerd kunstenaar werd Fernand al eerder in de bloemetjes gezet als cultureel ambassadeur van zijn gemeente. Maar iedereen associeert hem vooral met zijn legendarische sporttrofeeën, zowel voor de Driedaagse als voor de Ronde van Vlaanderen.

Iedereen verwondert zich erover hoe Fernand er al 27 jaar telkens in slaagt om elk jaar opnieuw uit te pakken met een origineel ontwerp, want de trofee moet uiteindelijk altijd herkenbaar zijn als een renner op een fiets met twee wielen. “Dit jaar heb ik voor het eerst twee creaties gemaakt“, zegt Fernand. “Eentje voor de vrouwen en eentje voor de mannen.” Op de vraag van minister Crevits hoe lang hij daaraan werkt, zei Fernand: “daar ben ik toch wel zo’n vier maanden mee bezig, maar natuurlijk niet van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, want ik ben ook nog bezig met andere projecten en nieuwe ideeën.”

Hoewel Fernand al heel wat iconische wielrenners en prominenten persoonlijk heeft ontmoet, blijft de man de bescheidenheid in persoon. Als je er niet om vraagt, vergeet hij zelfs te vertellen dat zijn sporttrofeeënexpo zopas van New York naar Rome is verhuisd als blikvanger in het gloednieuwe Vlaams Huis dat minister-president Geert Bourgeois er zopas heeft geopend. “Een beetje jammer dat we net te laat zijn voor de koers Milaan – San Remo” vindt Fernand.

Zijn trofeeën voor de Ronde van Vlaanderen zijn in elk geval op tijd klaar: “Je kunt niet geloven hoeveel mensen mijn trofeeën al in handen hebben gehad. Blijkbaar hebben ze toch een magische uitstraling… Iedereen wil ze even vasthouden en ermee op de foto.” Dat is ook deze keer niet anders… en minister Crevits wordt samen met Fernand en zijn trofeeën vereeuwigd op de gevoelige plaat.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier