Iedereen krijgt boosterprik, wie Johnson & Johnson kreeg nog dit jaar aan de beurt

© BELGA
Redactie KW

De regering heeft beslist om op termijn iedereen een herhalingsprik tegen het coronavirus aan te bieden. Wanneer en hoe dat zal gebeuren, wordt eind deze maand beslist na advies van experts. Op 27 november komen de ministers van Volksgezondheid opnieuw samen over de uitwerking van die globale strategie.

“Zeker bij 65-plussers zal het risicoverschil tussen niet-gevaccineerden én zij die al een derde dosis hebben gekregen nòg groter worden”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. “Nu hebben gevaccineerde 65-plussers al drie keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden dan niet-gevaccineerden. Maar dat verschil zal met die extra dosis nog veel groter worden en meer kwetsbare mensen uit het ziekenhuis houden. Maar ook met die boosterprik zal het vaccin nooit voor de volle 100 procent werken.”

“Maar we gaan wel meer mensen gezond houden ondanks die circulatie van het virus. Dat derde vaccin zal echt wel een verschil maken in de huidige druk op de gezondheidszorg. Het is dus echt belangrijk dat wie zijn of haar derde dosis wordt uitgenodigd dat vaccin ook daadwerkelijk laat zetten”, benadrukt hij.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beval dinsdag al een extra vaccin aan voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen dat advies dus. Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend. De HGR adviseert de boosterprik te geven met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. In ons land zijn zowat 363.000 mensen, onder wie 243.000 Vlamingen, gevaccineerd met J&J. Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de eerste (en voorlopig enige) prik nog maar voor 13,1 procent beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. De IMC Volksgezondheid gaat ook een globale visie uitwerken over de derde prik. “Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken”, tweet minister Beke. “Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.