Iedereen is welkom in inloophuis De Loods in Ardooie

Violaine Devacht en Joos Vanmarcke vonden als inwijkelingen in de gemeente twee jaar geleden hun weg naar het vrijwilligerswerk. Violaine belt mensen op via belpunt 't Klapke, Joos is vrijwilliger in wzc Sint-Vincentius en in de parochiegemeenschap. © (foto JM)
Redactie KW

De Loods is een inloophuis in de Kortrijksestraat 44 waar inwoners van Ardooie en Koolskamp terechtkunnen voor een gezellige ontmoeting. De Loods is een service van de vzw Open Kring.

Wie behoefte heeft aan een babbel, een ontmoeting of een tijdvullende activiteit kan in de Loods terecht. Iedereen is welkom in de voormalige dokterswoning in de Kortrijksestraat 44.

Kan je jezelf moeilijk verplaatsen? Dan kan de zorgcoach Rebecca of een vrijwilliger van de Loods ook naar je toekomen. En in de afgelopen maanden is dit heel belangrijk geweest want door de lockdown zijn nog veel meer mensen getroffen door eenzaamheid. Dank zij belpunt ‘t Klapke kregen heel wat senioren een telefoontje van de vrijwilligers die in de Loods actief zijn. ‘t Klapke bestaat straks tien jaar, maar heeft in de laatste maanden de activiteiten wat opgedreven.

Regelmatig worden thuiswonende mensen opgebeld. Een enthousiast team van vrijwilligers biedt aan eenzamen, aan chronische zieken, aan mensen in een rouwproces een luisterend oor. De contacten worden vaak gesignaleerd door buren. De gesprekken verlopen uiterst discreet en met respect voor de privacy.

Mensen die zich geroepen voelen om als vrijwilliger een Klapke te doen, kunnen zich steeds aanmelden in de Loods. Violaine en Joos zijn zo actief geworden in het vrijwilligerswerk.

Violaine Devacht en Joos Vanmarcke uit de Poerbusstraat vonden als inwijkelingen in de gemeente twee jaar geleden hun weg naar het vrijwilligerswerk van Open Kring vzw. Violaine was vroeger actief in de verpleegkunde en zocht na de verhuis naar Ardooie iets om sociaal bezig te zijn. “Dit leidde mij naar de Loods. Daar stel ik me ter beschikking in ‘t Klapke. Vanuit de Loods bellen wij regelmatig mensen op waarvan wij vermoeden dat ze soms eenzaam zijn. Als we problemen detecteren, signaleren we deze aan de coördinator, Rebecca. Het geeft een goed gevoel zo mensen te kunnen helpen.”

Echtgenoot Joos die ook actief is in de parochiegemeenschap is eveneens vrijwilliger in het woon-zorgcentrum.

Zich nuttig maken

“In voorbereiding tot mijn opruststelling nam ik loopbaanonderbreking en dan wil een mens zich verder nuttig maken. Toen mijn moeder in het rusthuis van Kuurne verbleef, zag ik al dat vrijwilligers er nuttig werk verrichten. Ik dacht toen al ‘dat zou ook iets voor mij kunnen zijn’. Met veel plezier kom ik in de diverse afdelingen van wzc Sint-Vincentius of het dagverzorgingscentrum de Kim om bij te springen waar nodig. Joos maakt zich ook verdienstelijk in de pastorale werking van het wzc. (JM)

De Loods is open op maandag-, woensdag- en donderdagnamiddag tussen 14 en 17 uur. Contact opnemen kan via 0491 34 42 03 of via post@de-loods.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier