Iedereen in de bres voor Gianni: “Minstens 40.000 euro nodig voor Duitse stamceltherapie”

Gianni's vader Krist De Bosschere plaatste maandag een inzamelingsactie online. Daar stromen de giften ondertussen toe en ook tal van andere acties zijn ondertussen op poten gezet. © OV
Olaf Verhaeghe

Twintig is hij, wanneer hij voor het eerst te horen krijgt dat er een tumor in zijn hersenen groeit. Na een succesvolle operatie en lange revalidatie leek Gianni De Bosschere in 2018 opnieuw de oude te kunnen worden. Tot er opnieuw erg slecht nieuws kwam. Een nieuwe hersentumor op een zenuw sloopt het lichaam van de jongeman ongenadig hard. Maar aan opgeven denkt hij niet. Nooit.

Het leven lachte Gianni De Bosschere, nu 22, toe. Een sterke relatie met zijn jeugdliefde Jessey, een eigen huisje in Harelbeke, een goede job als elektricien en een horecadroom die hij samen met zijn oudere broer Michael in cafetaria De Gavers waarmaakte. Tot alles eind 2017 verandert. “Het begon met een longontsteking, waarbij Gianni enorm hoge koorts kreeg”, vertelt zijn vader Krist De Bosschere. Zelf een interview geven of op de foto gaan, is moeilijk voor Gianni.

“Tijdens die onderzoeken zag men een vochtophoping in de hersenen. In eerste instantie maakten we ons niet al te veel zorgen, met antibiotica zou dat moeten verdwijnen. Alleen verdween het niet. Een MRI-scan maakte duidelijk dat het om een gezwel ging. Niet per se kwaadaardig, maar het moest wel operatief verwijderd worden. De operatie in het UZ Leuven was een succes en na een jaar revalideren vol chemo en bestralingen, ging het in maart 2019 een heel stuk beter met hem.” Het gezwel was verdwenen, de heel sociale twintiger kon de draad stilaan weer oppikken.

Rechterkant verlamd

Bij een routinecontrole in juni 2019 duikt er echter een nieuwe tumor op. En wat erger is: dit keer zit het gezwel op een zenuwbaan in de hersenen. “Een nieuwe operatie is onmogelijk en de chemo slaat onvoldoende aan“, aldus Krist. “Het grote probleem is dat Gianni al meermaals werd getroffen door epilepsieaanvallen. Vorig weekend kwamen er nog twee zware op minder dan een uur tijd. Elk van die aanvallen richt onherstelbare schade aan in de hersenen.”

Zijn rechterarm is ondertussen volledig verlamd en ook stappen, spreken en zaken onthouden, gaat almaar moeilijker. “Hij is sterk, een echte vechter. Aan opgeven denkt hij niet. Geen seconde”, zegt Krist. “Hij heeft al meermaals gezegd dat die verlamde arm hem zelfs niet uitmaakt, zolang hij maar kan blijven leven. Gelukkig heeft hij zo’n goede vriendin, een gouden meisje. Hij en Jessey zijn al samen sinds hun vijftiende. Zijn vrienden zijn ook énorm belangrijk. Zien hoe iedereen Gianni steun, doet ons ontzettend veel deugd.”

Gianni De Bosschere werd getroffen door een hersentumor die zich op een zenuw nestelde. Enkel een bijzondere stamceltherapie kan de 22-jarige Harelbekenaar helpen.
Gianni De Bosschere werd getroffen door een hersentumor die zich op een zenuw nestelde. Enkel een bijzondere stamceltherapie kan de 22-jarige Harelbekenaar helpen.© gf

“Elk van die epilepsieaanvallen richt onherstelbare schade aan” – Krist De Bosschere, vader van Gianni

Jammer genoeg is verdere behandeling in België zo goed als uitgesloten, en dus richten Gianni’s ouders hun pijlen op een innovatieve stamceltherapie in een privéziekenhuis in het Duitse Keulen. Om die te kunnen opstarten, moet je zo’n 40 à 50.000 euro neertellen, een bedrag dat de familie onmogelijk kan ophoesten. Bovendien komen de Belgische mutualiteiten niet tussen voor buitenlandse behandelingen als die hier nog niet erkend zijn.

Machteloos staan, niets kunnen doen voor je eigen zoon, dat is het ergste wat er is. Wij kunnen niet anders dan hopen, blijven geloven in de dokters en vooral in Gianni zelf. Zowel hier in het AZ Groeninge als in het UZ Leuven zijn we de voorbije maanden erg goed geholpen. Echt waar, geen kwaad woord over de zorg. Alleen kunnen ook zij niet veel meer doen. De situatie is te complex.”

Inzamelingsactie

Maandag zette Krist op Facebook een inzamelingsactie online waarin hij voor het eerst het verhaal van zijn zoon publiek maakte. “Zelf wist Gianni van niets, maar ik vond dat ik iets moest ondernemen. Na anderhalve dag stond de teller al op dik 4.500 euro, op het stortingsnummer is nog eens 2.500 euro binnengekomen. Ik zie grote bedragen binnenkomen, zelfs van mensen van wie ik nog nooit heb gehoord. Dat had ik vooraf nooit durven dromen.”

“Machteloos moeten toekijken, dat is het ergste wat er is”, zegt Krist De Bosschere, vader van Gianni.© OV

De collega’s van Krist bij busbedrijf Coachpartners zetten ondertussen ook een benefiet op poten. Op 11 april organiseren ze in Vives een spaghettiavond met optredens en een dj. Ook andere vrienden en kennissen zijn gestart met acties. Van een snoepjesverkoop over nagelverzorging tot een burgeractie bij Bossuwé. Alle opbrengsten gaan integraal naar de behandeling van de twintiger.

Zelf doneren kan via Facebook onder de noemer ‘Inzamelingsactie voor medische kosten van Gianni De Bosschere’ of op het rekeningnummer BE27 2998 7125 8773 met vermelding van ‘Gianni’.