Iedereen in de bres voor Babette en de mug-heli: “Het doet plezier haar weer zo te zien”

Babette (tweede van rechts) in het onthaalhoekje van de derde kleuterklas. © SLW
Stefaan Lernout

Het ongeval in juli waarbij Babette Tesse (4) levensgevaarlijk gewond werd, liet niemand onberoerd. Het vierjarig dochtertje van Emma en Pieter werd heel snel na het ongeval door de mug-helikopter overgebracht naar het AZ in Brugge waar ze meteen werd geopereerd. De snelle interventie was cruciaal om haar het leven te redden. Heel wat vrienden en familieleden besloten dan ook een actie op te zetten ten voordele van vzw IMDH Mug-Heli.

De mug-helikopter van West-Vlaanderen is een van de tien mug-diensten in de provincie. Zeven dagen op zeven staat de helikopter klaar om uit te rukken. De heli is een aanvulling op de andere interventiediensten, maar soms is de snelheid waarmee hij een ongeval kan bereiken cruciaal. Dat was zeker het geval op 10 juli, toen in Stalhille een vrachtwagen inreed op de wagen waar achteraan Babette Tesse (4) in een kinderstoeltje zat. De mug-heli was razendsnel ter plaatse om Babette naar het ziekenhuis te vliegen. Daar onderging ze onmiddellijk een gecompliceerde maar levensreddende operatie.

De toestand van Babette was nog een aantal dagen kritiek, tot ieders opluchting mocht ze twee weken later naar huis. Op 2 september stond ze reeds in de rij voor de eerste schooldag. “Babette stelt het goed”, zegt vader Pieter Tesse. “Ze gaat wel nog steeds maar halve dagen naar school, we laten het haar kalm aan doen. Ze speelt en lacht met de andere kinderen, het ziet er allemaal goed uit. Toch blijven we voorzichtig. Er is ook het posttrauma na zo’n ongeval, daarvoor krijgt ze begeleiding.”

De Warmste Deurmat

Het kon veel erger geweest zijn, bij dergelijke ongevallen zijn de eerste minuten van levensbelang. In het kader van De Warmste Week zetten de ouders en familie van Babette een actie op waarbij ze sleutelhangers in de vorm van een klavertje vier verkochten. Toen bleek pas hoeveel vrienden en Wevelgemnaren meegeleefd hadden met het gezin, de sleutelhangers waren in een mum van tijd uitverkocht.

Babette stelt het goed maar ze gaat wel nog steeds maar halve dagen naar school. We laten het haar kalm aan doen – Pieter Tesse, Babettes vader

Dat meeleven blijkt ook uit de vele acties die kennissen organiseren. Stefaan Couwet en Caroline Deneef zijn marktkramers. In hun kraam ‘Faantjes Sneukelinge’ verkopen ze deurmatten waarvan de opbrengst naar de vzw gaat. “We zijn pas marktkramers sinds een jaar, voordien had ik een kinderopvang in Marke centrum”, legt Caroline uit. “Babette was een van de kindjes voor wie ik dagelijks zorgde. Het doet zoveel plezier Babette bezig te zien, ik vind dat ze trouwens iets kordater uit de hoek komt dan voorheen.”

Caroline Deneef en Stefaan Couwet verkopen deurmatten met het logo van de mug-heli.
Caroline Deneef en Stefaan Couwet verkopen deurmatten met het logo van de mug-heli.© SLW

Fluorun for Life

De Wevelgemse Chiro organiseert een kerstdrink op zondag 22 december na de laatste activiteit. Leidster Marthe is het nichtje van Babette, vandaar dat de keuze voor een goed doel dit jaar snel gemaakt was. GBS Wevelgem, de school van Babette, organiseert op vrijdag 29 november vanaf 14.15 uur Fluorun for Life In het park van Wevelgem. Ouders, vrienden en grootouders kunnen met de kinderen van de school meelopen en de deelnemers sponsoren.