Idelco bouwt nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen

(foto Nele)
Redactie KW

De Zwevezeelse firma Idelco bouwt een nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in Mechelen. Er komen 200 containerwoningen die voorzien zijn van al het nodige comfort. Idelco financiert het project voor een stuk mee. Vanaf de eerste week van april kunnen de eerste vluchtelingen terecht in het nooddorp.

Vlaanderen maakt zich klaar voor de massakomst van Oekraïense vluchtelingen. Lokale besturen en privé-initiatieven zorgen voor opvang, maar de Vlaamse Overheid wil ook nooddorpen bouwen. Idelco is een bedrijf dat drie jaar geleden opgestart werd door Joris Ide en zoon Enzo, en kent een vestiging langs de Bosveldstraat in Zwevezele. Het bedrijf verkoopt of verhuurt modulaire units die dienst doen als opslagruimte, kantoorgebouwen, werfgebouwen of als woonunit. Idelco helpt mee aan de opbouw van het nooddorp op de grindparking aan de Nekkerhal in Mechelen.

Operations & Production manager Kris Vermeersch doet zijn verhaal: “Toen wij hoorden dat de Vlaamse Overheid nooddorpen wilde bouwen, boden wij onmiddellijk onze hulp aan en dit via het kabinet van Vlaams Minister van Samenleven en titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD). Het nooddorp kent een totale kostprijs van 2,7 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro voor de plaatsing en levering van de woonunits. Daarvan wordt 25 procent gefinancierd door de familie Ide en vrienden, waaronder goede vriend Marc Coucke.”

Comfortabel wonen

Het nooddorp is volop in opbouw en komt op de grindparking naast het provinciaal domein De Nekker, tegenover de Nekkerhal in Mechelen. Bij het bouwen van dergelijk dorp is de coördinatie enorm belangrijk. “Als we spreken van een dorp, dan hoort daar ook van alles en nog wat bij om op een comfortabele manier te kunnen wonen. Er zijn 200 containerwoningen voorzien in het nooddorp en dat kan dienst doen als huisvesting voor zo een 600 personen, met eventuele uitbreiding naar 1.000 personen. Alle containers zijn goed geïsoleerd en comfortabel ingericht. De ruimte is 6 op 6,5 meter groot en ideaal om gezinnen in op te vangen.”

“We bouwen kleinere en grotere units, zodat grote en kleine gezinnen steeds ergens terechtkunnen. Er is verwarming en elektriciteit voorzien. Een ander bedrijf zal de inrichting op zich nemen. In het te bouwen nooddorp is een goede coördinatie noodzakelijk. Er zal ook een grote tent geplaatst worden die dienst zal doen als gemeenschappelijke ruimte en speelruimte voor de kinderen. De vluchtelingen hebben vaak nood aan sociaal contact en dat kan in de gemeenschappelijke ruimte. Er komt een site voor een dokterspraktijk en een site voor de huisdieren. Er komen nog 30 extra containers voor sanitaire voorzieningen waarvan 15 containers met elk vijf toiletten en nog eens 15 containers met elk vijf doucheruimtes. Indien nodig, kan er nog een gedeelte voorzien worden om onderwijs te geven”, besluit Kris. (Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier