Idee van slimme deurbel en brievenbus komt van Waregems bedrijf eSafe

Leon Renson lanceert op Batibouw 2019 het nieuwe concept van eSafe voor thuislevering van pakjes en dozen. © DJW
Redactie KW

Wanneer je een pakje van de Post of van een pakjesdienst verwacht, hoef je daar niet meteen voor thuis te blijven. Als je over een slimme deurbel en een brievenbus of pakketbox beschikt, dan kan de postbode of koerier meteen het gevraagde in je bus droppen. Het bedrijf dat daar zijn schouders onder zet, eSafe, komt uit Waregem.

Je moet bijgevolg ook niet meer de levering gaan ophalen in het postkantoor, op een afhaalpunt langsgaan of aankloppen bij de buren om te vragen of het pakje bij hen is terecht gekomen. Dat is in het kort het concept waarmee bedrijfsleider Leon Renson van het in 2016 opgestarte eSafe uit Waregem mee uitpakt tijdens Batibouw 2019. Het systeem bouwt verder op de twee jaar geleden op de markt gebrachte pakketbrievenbus waarvan de verkoop in stijgende lijn gaat, zowel in binnen- als buitenland.

Voor appartementen en flats gaan we een aangepast systeem uitwerken

“Sinds enkele jaren hebben we onze brievenbus en/of box waarin je kleine en grotere pakjes kunt droppen. Dat concept slaat aan”, vertelt Leon Renson. “Zo dachten we eraan om op basis daarvan iets te doen met het systeem van bellen aan de deur en het op de hoogte brengen van de persoon voor wie het pakje bestemd is. Daarvoor kan je een slimme deurbel installeren die een signaal doorstuurt naar je smartphone als iemand aanbelt en een levering wil afgeven. Op je toestel zie je wie de aanbeller is, stel je vast dat het om een pakje gaat en geef je toestemming of kun je vanop afstand zorgen dat de brievenbus of pakketbox opengaat zodat de bestelling erin kan gedeponeerd. De combinatie van deurbel, smartphone en op maat van de klant geïnstalleerde bus of box zorgt ervoor dat je bestellingen altijd veilig bij je thuis arriveren. Dit nieuwe concept stellen wij straks voor tijdens de Batibouwbeurs van 21 februari tot 1 maart. Wij gaan het systeem uitgebreid demonstreren en uitleggen aan de bezoekers.”

Idee van slimme deurbel en brievenbus komt van Waregems bedrijf eSafe
© DJW

Na de overname van brievenbusfabrikant Albo zes jaar geleden zocht Renson naar nieuwe mogelijkheden gekoppeld aan innoverende technieken om dit bedrijf te reactiveren. Zo groeide de idee om in te spelen op de snelgroeiende markt van de onlineverkoop waarbij het vlug aan huis leveren van de bestellingen primordiaal is, ook wanneer je zelf niet thuis bent. Om dat laatste probleem op te lossen ontwierp het Waregems bedrijf een passende box voor kleine en grotere kartonnen dozen en pakjes. Maatstaf was de Zalando-schoenendoos. Op basis van dit formaat ontwikkelde Renson verschillende types van inbraakveilige bussen die werden gelanceerd op Batibouw in 2017.

Buitenland

Nu is Leon Renson alweer een stapje verder met het nieuwe concept van slimme deurbel en smartphone. Maar er blijft nog een ander probleem op te lossen: wat met appartementsgebouwen waar de bewoners niet over zo’n systeem beschikken en waar het ook niet mogelijk is om volgens het aantal bewoners hetzelfde aantal kleine of grotere, individuele boxen te plaatsen?

“Daar hebben wij ook al aan gedacht”, antwoordt Leon. “Voor appartementen en flats gaan wij een aangepast systeem uitwerken gelijk aan dat van wat wij nu op de markt brengen. Voor elk van de bewoners van een flat is er een aparte, beveiligde voorziening. Hoe dat in zijn werk zal gaan? Wij werken eraan. Daarover verneem je in 2019 heel wat meer.”

Intussen is het bedrijf eSafe al aanwezig in Noorwegen, Nederland en Slowakije. Dat uit zich ook in openstaande jobs: “Momenteel hebben wij twee vacatures voor het buitenland. Er is ook een voor de Belgische markt waar wij bijvoorbeeld willen samenwerken met architecten om onze bus- en boxconcepten voor te stellen en aan te bevelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier