Ideaal weer voor zeilwagenrijders op het weidse strand van De Panne

© (Foto MVQ)
Redactie KW

Vandaag waren alle ingrediënten aanwezig voor de echte zeilwagenfanaten van de Royal Sand Yacht Club in De Panne: het zonovergoten weidse strand van De Panne en een stevige wind van 4 à 5 Beaufort. Na zoveel weken lockdown mochten de watersporters nog maar recent terug uit hun kot, en dus nemen ze nu elke gelegenheid te baat om hun favoriete watersport te beoefenen.

De RSYC (Royal Sand Yacht Club) is wereldwijd bekend als pionier van de zeilwagensport en telt heel wat nationale en internationale wedstrijdkampioenen onder de leden. Helaas zijn er momenteel nog geen wedstrijden toegelaten, maar de piloten leven zich des te meer uit op ‘hun’ strand. Wat zij hun ‘strand van De Panne’ noemen strekt zich uit over zo’n 30 kilometer, van Koksijde tot het Franse Duinkerke. De Franse grens ligt nauwelijks op 2 km van de club. Er zijn 4 grotendeels harde zandbanken waar de piloten op zeilen. Vanaf 3 uur vóór tot 3 uur na laagtij kan er gezeild worden. Vanmiddag waren de omstandigheden ideaal. De zeilwagenrijders raceten achter elkaar aan en laveerden behendig tussen de grote plassen, waarbij het correct inschatten van de windsterkte en windrichting essentiële vaardigheden zijn om veilig met de wind mee te keren (‘gijpen’).

De gezellige momenten en activiteiten in het clubhuis moeten ze nog even missen, tot hopelijk de Nationale Veiligheidsraad in een volgende fase een versoepeling aankondigt, zodat ook clubhuis, sanitair en kleedkamers weer toegankelijk zijn.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier