Icoon uit de pioniersjaren van SV Waregem, Noël Cras, overleden aan coronavirus

De betreurde Noël Cras. © Uitvaartzorg Amez
Redactie KW

Noël Cras, verdediger uit de pioniersjaren van SV Waregem, is afgelopen donderdag 30 april aan het coronavirus overleden in het zwaar getroffen woon-zorgcentrum De Meers. Hij werd 93. “Mijn vader is in een week tijd bezweken”, zegt dochter Mia.

Noël Cras, weduwnaar van de in 2002 overleden Odette Dejager, overleed op de afdeling De Kleine Steeple van De Meers. “Aanvankelijk viel het in die gang nog mee met de uitbraak van covid-19. Mijn vader testte eerst negatief op het virus”, zegt Mia, die nog een broer Frank heeft.

“Donderdag 23 april kreeg ik telefoon uit het woon-zorgcentrum met de melding dat hij heel koortsachtig en kortademig was geworden. In een week tijd is hij bezweken. Vader was wat dement geworden, maar een onderliggende ziekte had hij niet. Zonder corona zou hij gegarandeerd nog hebben geleefd.”

Libero die ooit topschutter was

Van in zijn jonge jaren tot op respectabele leeftijd was Noël een erg sportief man. Geboren op 15 maart 1927 als Zultenaar en van 1949 tot 1964 ruim vijftien jaar actief in de hoofdmacht van SV Waregem was hij als het ware een vroege voorloper van de fusieclub SV Zulte Waregem. Noël gold als een ijzersterke libero of stopper uit de pioniersjaren van Essevee, die er in zijn beginjaren als aanvaller werd uitgespeeld. In het seizoen ’50-’51 werd hij afgetekend clubtopschutter met 23 goals. Noël promoveerde met SV Waregem van vierde naar tweede klasse. In het seizoen ’56-’57 veroverde de club zelfs de Pappaertbeker voor de langste ongeslagen reeks in het Belgische voetbal.

Gevoetbald tot 58ste

Noël Cras zou ook nog vier seizoenen bij Zultse VV spelen en rondde zijn carrière pas op 58-jarige (!) leeftijd af bij bedrijfsvoetbalclub Sofinal. “Mijn vader hield ook van fietsen en was lange tijd lid van wielertoeristenclub SVTB. Tot ruim boven de 80 jaar bleef hij tochtjes maken met vrienden. Nog langer bleef hij ‘bollen'”, zegt Mia. Net als zijn dochter woonde Noël in de Baanstknokstraat, tot hij twee jaar geleden naar De Meers verhuisde.

Kleinzoon even prof bij Essevee

Noël was de trotse (over)grootvader van vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Een van de kleinkinderen is de in Portugal wonende Ronaldo Lopes Rodrigues (Noëls dochter Mia is getrouwd met de Portugees Fernando Lopes Rodrigues) en in navolging van zijn opa voetbalde Ronaldo in zijn jongere jaren ook voor SV Waregem, waar hij in de jaren 90 even prof was.

Het afscheid aan Noël vindt, zoals de coronamaatregelen het voorschrijven, plaats in intieme kring.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten