Iconische vlasvelden staan weer in bloei

Overal in onze provincie tref je weer bloeiende vlasvelden aan, zoals hier in Ingelmunster. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Juni is dé maand bij uitstek om bloeiende vlasvelden te spotten. De website vlasveldeninvlaanderen.be brengt om en bij de 1.400 vlasvelden in kaart.

Het is elk jaar opnieuw een idyllisch zicht: vlasvelden, voorzien van blauwe en witte bloempjes die heen en weer wiegen op het ritme van de wind. Ook dit jaar zijn er in onze contreien heel wat ‘vlaschaards’ gezaaid, in heel Vlaanderen zelfs ongeveer 1.400.

De vlassector is en blijft een belangrijke werkgever. West-Vlaanderen telt nog altijd 41 vlasbedrijven en in 2019 werd 15.506 hectare vlas gezaaid. Goed voor 28.670 ton verhandeld vlas. In het wereldje zijn een 4.000-tal mensen (on)rechtstreeks aan de slag.

Iconische vlasvelden staan weer in bloei
© Frank Meurisse

Maar ook vanuit toeristisch oogpunt zijn de bloeiende vlasvelden een troef. Daarom brengt Texture, het museum over Leie en Vlas in Kortrijk, sinds enkele jaren alle vlasvelden in Vlaanderen in kaart.

Ze voorzien ook een uitgetekend fietstraject van 22, 50 of zelfs 102 kilometer – een zogenaamde vlassafari die aan Texture start – langsheen een pak vlasakkers. Tijdens de route passeer je enkele vlasrelicten zoals Preetjes Molen, B&B de Vlaschaerd en de vlassite Sabbe.

Een aanrader voor al wie van een stevige portie onvervalste Vlaamse romantiek houdt. Wees wel snel, want elk vlasbloempje bloeit amper enkele uren en vanaf midden juli wordt het vlas gesleten. Dan veranderen de velden in goudglanzende akkers.

Ontdek de vlasvelden in je eigen buurt op www.vlasveldeninvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier