Iconische gele kraan neergehaald op site-Denecker

Danny Rollé, technisch directeur bij Gebroeders Traen BV uit Zedelgem, dat de kraan neerhaalt. Danny begon als 15-jarige zijn carrière bij de firma Denecker.©type=
Danny Rollé, technisch directeur bij Gebroeders Traen BV uit Zedelgem, dat de kraan neerhaalt. Danny begon als 15-jarige zijn carrière bij de firma Denecker.©type="Seq" annie callewaert Annie Callewaert
Redactie KW

Vandaag starten de Gebroeders Traen bv uit Zedelgem met de opschoning van de site-Denecker op het industrieterrein Heernisse. Ze halen onder meer de iconische gele kraan neer die je vanaf de IJzerdijk goed kon opmerken.

De iconische gele kraan bovenop de betonnen constructie op site Denecker doet al jaren geen dienst meer. Eind jaren 50 vond je de kraan op een rail aan de kade, hij deed dienst om vrachtschepen te laden en lossen. Het ging voornamelijk om fijne en grove keien, zand en cement. Begin jaren 60 verhuisde de kraan naar boven op een betonnen constructie. Van daar had je een beter zicht en verliep dit proces efficiënter.

Om de drie weken meerde een schip aan met een vracht van 250 ton die moest gelost of geladen worden. Voor de komst van de grote gele kraan gebeurde het laden aan de Handzamevaart met een veel kleinere kraan op een betonblok.

Bijzondere band

De Gebroeders Traen bv uit Zedelgem staat in voor de afbraakwerken. Opmerkelijk is het feit dat hun technisch directeur Danny Rollez als 15-jarige bij de firma Denecker zijn carrière begon en hier zijn stiel heeft geleerd. Ook voor hem was het een bijzonder moment. De kraan zorgde voor het laden en lossen van schepen aan de kaai en was een grote stap vooruit in de modernisering van dit werk.

Herlocatie recyclagepark

In 2018 kocht de stad de site-Denecker voor de herlocatie van het recyclagepark zodat dit zich dichter bij de technische dienst en het magazijn zou bevinden. Op een gedeelte van het terrein is er de aanwezigheid van enkele bouwvallige bedrijfsgebouwen, constructies, verschillende putten, een loopbrug met bijhorende kraan en een grote hoeveelheid betonafval.

Om de veiligheid, orde en netheid te waarborgen en de mogelijkheid om nog via het aanpalend perceel het werftransport te organiseren, is het aangewezen om het perceel vrij te maken. Het totaalbedrag van de werkzaamheden komt op 43.439 euro, inclusief 21% btw. (red)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.