Iconisch torentje van voormalig gemeentehuis in Dadizele gehaald

Het torentje wordt binnen twee maanden teruggeplaatst. (foto JS)© Stefaan Beel
Het torentje wordt binnen twee maanden teruggeplaatst. (foto JS)© Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Dinsdagochtend werd het iconische torentje van het voormalig gemeentehuis van Dadizele naar beneden gehaald. Het torentje stond al enkele jaren serieus scheef en dreigde naar beneden te vallen. Na een grondige restauratie krijgt het een nieuwe plaats op het gebouw waar de renovatiewerken inmiddels een laatste fase ingaan.

De renovatie van het voormalig gemeentehuis in Dadizele is het grootste project in de Pompeschittersgemeente tijdens deze legislatuur. De werken zijn momenteel nog volop aan de gang, maar dinsdagochtend werd een van de delicaatste taakjes uitgevoerd. “Het torentje van het voormalig gemeentehuis stond al enkele jaren scheef en dreigde naar beneden te vallen. Een dringende restauratie was nodig. Omdat het torentje toch wel belangrijk is voor het dorpszicht krijgt het nu een grondige oplapbeurt en wordt het binnen twee maanden teruggeplaatst”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). Tijdens de restauratiewerken worden onder andere het betonrot en de duivensporen weggewerkt. “Het is belangrijk dat het torentje straks terugkomt. Al meer dan honderd jaar bepaalt het mee de gemeente. Voor ons als heemkundige kring is dat opnieuw een belangrijke stap”, aldus Daisy Decoene van de Dadizeelse heemkundige kring. De vereniging neemt straks onder andere met de academie voor podiumkunsten haar intrek in het gebouw. Bij de heemkundige kring hoopt er in november haar dertigste verjaardag te vieren. “Dat zou normaal gezien wel moeten lukken. De werken zitten op schema. De ruwbouwwerken zijn zo goed als af. Vanaf volgende week wordt er onder andere gestart met het sanitair en de elektriciteit”, aldus burgemeester Vergote (Visie). Hij bekijkt ook hoe de werfzone kan verkleind worden. “Zodat de horecazaak voor de deur ook kan heropenen met een mooi terras.”

Duitse vondst

Tijdens de renovatiewerken aan het voormalig gemeentehuis werd enkele maanden geleden een oude Duitse slogan teruggevonden. Inmiddels is de heemkundige kring met die vondst aan de slag gegaan. “Een van de leden kreeg inmiddels al veel respons op de vragen die we hadden”, aldus Daisy Decoene. De gemeente wil graag de gevonden tekst inkaderen, de heemkundige kring zou dan bij de vondst voor de nodige uitleg zorgen. (BF)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.