Ichtegemse Maria Buffel wordt 100 op 25 maart

Maria Buffel loopt nog zelf rond in haar huis en tuintje en kookt nog elke dag zelf haar potje. (Foto HH)
Redactie KW

Vandaag woensdag 25 maart viert Maria Buffel uit de Zuidstraat haar 100ste verjaardag. De weduwe van Modest Verbeke is nog in erg goede gezondheid. Ze woont nog zelfstandig en kookt zelfs nog elke dag haar potje. “Ik ben een optimist”, verklaart ze.

Maria werd op 25 maart 1915 in Zedelgem geboren als jongste van vier. De eeuwelinge liep school tot haar 14de en hielp daarna in het ouderlijke huishouden. Haar ouders waren intussen naar Slijpe verhuist. Ze hadden er wat grond en hielden een koe. Ze trouwde in 1945 met Ichtegemnaar Modest Verbeke en vestigde zich in Ichtegem.

“De eerste zes jaar van ons huwelijk ging ik met hem mee naar de Franse bietenvelden. Elk jaar twee keer enkele weken, het zetten en het uitdoen. Zwaar werk hoor, van ‘s ochtends vroeg. Ik heb veel op mijn knieën gekropen van de pijn in mijn rug. Maar je gaat niet dood van te werken hé”, vertelt de eeuwelinge, die twee kinderen heeft, Hubert (73) en Liliane (68), drie kleinkinderen, drie achterkleinkinderen en drie achter-achterkleinkinderen. Er is nog een vierde op komst.

Na haar jaren in de bieten werkte Maria nog een tijd als huishoudster bij mensen in Oostende. Ze ging destijds graag mee op busreizen, naar Wenen, Portugal, Spanje, drie keer naar Lourdes… In 1984 verloor ze haar man Modest, die 74 was als hij stierf. Maria denkt nog veel aan hem. “Wat je moet doen om 100 jaar te worden? Ik ben van een taai ras. Een zus van mijn moeder werd een maand minder dan 100. Maar je moet vooral optimist zijn. Mijn man was meer een zwartkijker, maar ik zit nooit in de put. Ik ben heel content van mijn leven tot nu toe.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier