Ichtegemse gemeenteraadsvoorzitter mag voortaan ook sjerp dragen

Gemeenteraadsvoorzitter Dieter Debacker met zijn nieuwe sjerp. (foto Coghe) © (foto Coghe)
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Voortaan mag Dieter Debacker (49), voorzitter van de gemeenteraad in Ichtegem, een sjerp dragen net zoals de burgemeester en schepenen.

Dit werd unaniem beslist in de laatste gemeenteraad. De CD&V maakte heel wat heisa over het feit dat hij de sjerp al droeg nog vóór de gemeenteraad zijn toestemming gegeven had.

“Ik ben blij dat bij de stemming op de gemeenteraad van januari alle fracties akkoord gingen met het voorstel”, zegt Dieter Debacker. “Daarmee wordt de functie van voorzitter opgewaardeerd. Ik ben verantwoordelijk voor het goede verloop van de zittingen van de gemeenteraad, maar ik beschouw mezelf ook als vertegenwoordiger van alle burgers en de brug tussen het bestuur en de bevolking. Die functie verdient dan ook een ereteken. Ik betreur wel de politieke spelletjes die vooraf gespeeld werden. Om 2 uur ‘s nachts (de gemeenteraad van december 2019 duurde tot 2 uur in de nacht, red.) tijdens de variaronde een vraag stellen over de sjerp en mij herhaaldelijk vergelijken met de preses van een studentenclub gaf blijk van weinig respect voor de functie van voorzitter van de gemeenteraad. Ook tijdens de zitting van januari moest ik de zitting even verlaten omdat er zogezegd zich een probleem van orde stelde. Maar het incident is nu gesloten.”

Zelf bekostigd

“Die sjerp heb ik, net zoals de andere leden van het college, zelf bekostigd. Het ontwerp ervan is historisch onderbouwd. Het wit en het blauw verwijzen naar het wapenschild van het ambacht Koekelare, waar Ichtegem en Eernegem ooit toe behoorden, en het rood naar Bekegem dat deel uitmaakte van de watering Gistel-Oostover-de-Ware.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier