Ichtegem eindelijk weer in de ban van Sint-Maarten

Kinderen bereiden zich voor op de bietenstoet en proberen de mooiste biet te maken. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Na een onderbreking van een jaar organiseren verschillende verenigingen, zoals de Gezinsbond, het Sint-Maartenscomité en Unizo opnieuw tal van activiteiten rond Sint-Maarten. Tussen 5 en 13 november valt er zo weer heel wat te beleven. Voor sommige activiteiten is een coronapas en mondmasker verplicht.

“Het jaarlijkse feest draait ook nu weer rond drie hoofdactiviteiten”, weet schepen van Cultuur Celesta Muylle. “Zo is er opnieuw op zondag 7 november de 42ste editie van het Sint-Maartensfeest van de Gezinsbond. Dat start aan het GC De Ster waar de Sint met zijn Pieten om 14 uur per koets komt aangereden. Vandaar gaat het in stoet naar de Sporthal, waar het feest zal plaatsvinden.”

Bietenstoet

Ook de traditionele Bietenstoet mag uiteraard niet ontbreken. De Bietenstoet start op vrijdag 5 november om 18.30 uur aan het Bruwierplein. De kinderen dragen naar aloude gewoonte een uitgeholde Sint-Maartensbiet met een brandend kaarsje erin mee. De afstand is dit keer ingekort en bedraagt ongeveer 3 kilometer. Dat wordt dan gevolgd door een volksfeest op het Bruwierplein, met de verkiezing van de mooist versierde biet en de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘mooiste versierde etalage’.

Smoefeldorp

Er is ook een Smoefeldorp, met hapjes en drankjes, verzorgd door verschillende Ichtegemse verenigingen. Een derde hoogtepunt zijn natuurlijk ook de talrijke huisbezoeken van Sint en Piet. Nieuw dit jaar is dat kinderen een scène uit een van de Disneyfilms kunnen naspelen of een liedje uit een film kunnen nazingen en hun filmpje ook kunnen posten met #sintfie op de facebookpagina van Sint-Maarten Ichtegem. Het mooiste filmpje wordt ook bekroond met een prijs. “Weer een goed gevuld programma dus, dat jong en minder jong zeker zal kunnen aanspreken”, besluit schepen Muylle. (RI)

Meer informatie vind je op www.ichtegem.be/sint-maarten-ichtegem, ichtegem.gezinsbond.be, prestorun.be en de Facebookpagina Sint-Maarten Ichtegem. Of neem een kijkje in de Sint-Maartensbrochure.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.