Ibis-kinderen duiken op in Oostends straatbeeld met hun ‘Woondroom’

De eerste werfdoeken zijn al geplaatst. © Van Huele
Gillian Lowyck

Binnenkort gaan we de tien donkerste weken van het jaar in. Nadat bouwfirma Van Huele vorig jaar al een originele manier vond om die moeilijke periode op te vrolijken, pakt men dit jaar uit met ‘Woondromen’. Tien kinderen van Koninklijk Werk IBIS tekenden hun eigen droomhuis. De tekeningen worden uitvergroot en in de kijker gezet op de werken van Van Huele, nog tot eind februari.

Bouwfirma Van Huele is al sinds 1909 actief in de regio. Met Xavier Van Huele staat de vierde generatie aan het roer. De firma heeft werven over de hele kust en zet die tijdens de komende eindejaarsperiode graag op een extra manier in de kijker.

“Tijdens de moeilijke coronaperiode vorig jaar gingen we op zoek naar een manier om de culturele sector te steunen”, opent Xavier Van Huele. “En dan specifiek muzikanten die een klassiek instrument bespelen, want het was niet evident voor hen om onder de aandacht te blijven. We maakten filmpjes van bekende en minder bekende artiesten die muziek speelden op onze werven en postten die op onze sociale media. Dat was een succes, we kregen veel positieve reacties.”

Selectie

De actie vond plaats tijdens de tien donkerste weken van het jaar. “Dit jaar wilden we graag opnieuw iets organiseren”, gaat Xavier verder. “Wij zijn een bouwfirma en realiseren dan ook mensen hun woondroom. Iedereen heeft wel zo’n droom en iedereen probeert zoveel mogelijk te streven naar die droom. Soms wil je wat groter wonen, soms kleiner. Het is dan ook heel individueel. Kinderen zijn onze toekomst en ik vroeg me dus af wat hún dromen zijn.”

“We konden gerust naar gelijk welk schooltje stappen en daar naar hun woondroom vragen. Maar ik wilde specifiek de dromen horen van kinderen die een moeilijkere start kregen in het leven. We gingen dus langs bij Koninklijk Werk IBIS. In september tekenden kinderen tijdens de tekenles hun woondroom. Sommigen zien het heel groot, anderen tekenden dan weer een ufo… We kregen zo’n veertig mooie en originele tekeningen binnen.”

“Het selecteren was het allermoeilijkste van dit project”, geeft Xavier toe. “We kozen niet alleen tekeningen die mooi waren, we hielden ook rekening met de achtergrond van de kinderen en de mening van de leerkrachten die de kinderen natuurlijk goed kennen. Op basis van al die elementen kozen we er tien uit. De kinderen zelf zijn superenthousiast”, glimlacht hij.

De tien tekeningen worden op een groot spandoek afgedrukt en samen met een foto van de tekenaar in kwestie uitgehangen op een werf van Van Huele. Bij de tekening en de foto hoort ook een QR-code, waardoor voorbijgangers meer info kunnen vinden over het project. “Iedere vrijdagmiddag zullen we op sociale media een nieuwe werf en tekening in de kijker zetten. We hopen om op die manier de bouwsector die toch vaak negatief in het nieuws komt op een warme, positieve manier in de kijker te zetten. Het is ook gewoon echt de moeite om eens de kinderen van de Ibis te leren kennen. Ik denk dat wij ons veel te weinig bewust zijn van wat al die kinderen meemaken.”

De tekeningen zullen op werven in de hele regio te zien zijn: Oostende, Eernegem, Middelkerke, Koksijde, De Haan… Xavier Van Huele denkt erover na om ieder jaar de tien donkerste weken op te vrolijken. “Het hangt natuurlijk af van de reacties die we nu krijgen, maar als die positief zijn, wil ik zeker nog iets doen. Ik heb nog veel ideeën.”

En zijn eigen woondroom? “Goh, ik moet eerlijk toegeven dat ik er meer van hou om anderen hun woondroom te realiseren.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier