Iben, Fee en Nand wonnen strijd tegen kanker en nemen nu samen deel aan Levensloop

Sarah Decouttere, Delphine Noyez en Mieke Vandaele binden samen met hun kinderen Iben, Nand en Fee de loopschoenen aan voor Levensloop. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Fee Vandenbunder (11), Nand Hochepied (4) en Iben Libert (10) vochten alle drie keihard tegen kanker en kunnen nu hun gewone leven weer oppikken. Toch vergeten ze ook hun lotgenoten niet en daarom nemen ze samen met hun mama’s deel aan Levensloop in Kortrijk, ten voordele van de Stichting Tegen Kanker. “Uit iets negatief is iets erg moois gegroeid: onze vriendschap.”

Fee, Nand en Iben stralen als nooit tevoren en genieten met volle teugen van hun jonge leven. Dat was lang geen evidentie want het trio kreeg op erg jonge leeftijd al te maken met kanker. Bij Fee werd in april 2016 leukemie vastgesteld en zij was tot april van dit jaar in behandeling. Nand streed van september 2016 tot mei 2017 tegen een niertumor en Iben vocht van februari 2012 tot april 2014 tegen leukemie. “Maar in februari 2015 kwam de ziekte terug en die zomer onderging onze zoon een stamceltransplantatie. In april 2016 was ook zijn behandeling afgelopen.”

Nu stappen de drie kinderen weer relatief zorgeloos door het leven. “Maar het woord ‘genezen’ willen we niet in de mond nemen”, benadrukken Sarah Decouttere (33) uit Izegem, Mieke Vandaele (38) uit Koolskamp en Delphine Noyez (34) uit Rumbeke, mama’s van respectievelijk Nand, Fee en Iben. “Dat zullen we waarschijnlijk nooit doen.”

De mama’s leerden elkaar in het UZ Gent kennen. “We waren lotgenoten, beleefden allemaal hetzelfde verhaal. En dat zorgt ervoor dat je elkaar vindt.”

“We waren lotgenoten, beleefden allemaal hetzelfde verhaal. Dan vind je elkaar ook”

“Zo’n vreselijke ziekte als kanker schudt letterlijk je hele bestaan door elkaar. Alles wat normaal is in je leven, mag je aan de kant schuiven. Bij elkaar konden we ons hart uitstorten en vonden we ook gelijkaardige geluiden. We stonden niet alleen met onze miserie. We konden tegen elkaar zagen over zaken die andere mensen niet begrepen. In zo’n situatie heb je wel een dergelijk ankerpunt nodig.”

Tijdens de behandelingen van Iben, Fee en Nand stond het UZ Gent synoniem voor het sociaal leven van Sarah, Delphine en Mieke. “Daar liepen we elkaar tegen het lijf en groeiden we ook dichter naar elkaar toe. Eigenlijk is het gek hoe een erg negatief verhaal als kanker de voedingsbodem kan vormen voor iets erg mooi: een vriendschap voor het leven.”

Ook de kinderen zijn ondertussen de beste vrienden. “Ze hebben een erg goeie klik, mede dankzij hun gemeenschappelijke leefwereld. Toen ze elkaar voor het eerst zagen, begonnen ze meteen over hun behandeling te praten. Zoals wij als ouders bij elkaar begrip vonden, hadden ook zij erg veel steun aan elkaar.”

Kanker slaapt nooit

Ook nu de behandelingen er helemaal op zitten, blijft het contact intens. “Nu spreken we buiten de muren van het UZ af”, knipogen de mama’s. “En het blijft deugd doen om elkaar terug te zien.”

De vriendschap resulteerde ook in een engagement om andere mensen met kanker een hart onder de riem te steken. Op zaterdag 22 en zondag 23 september nemen Sarah, Mieke en Delphine samen met de kinderen, vrienden en familieleden deel aan Levensloop in Kortrijk.

“Het opzet is eenvoudig: we bewegen 24 uur lang en de opbrengst van het evenement gaat integraal naar de Stichting Tegen Kanker. Want kanker slaapt immers ook nooit en wie met de ziekte geconfronteerd werd, is ook nooit écht genezen.

Het team rond Iben, Fee en Nand lijkt opnieuw een succes te worden. “Vorig jaar klokten we af op ruim honderd deelnemers en haalden we 14.287 euro op. Dit jaar hopen we toch zeker op een evenaring van dat bedrag.”

“Op zo’n dagen voel je écht dat je niet alleen stond en staat. Iedereen vecht samen tegen kanker. Maar tegelijk is Levensloop ook een emotioneel zwaar weekend. De film van de voorbije jaren speelt dan weer voor je ogen af en je ziet ook écht hoeveel mensen met ons hebben meegeleefd.”

Tijdens Levensloop worden de vechters zoals de mensen die met kanker geconfronteerd worden of werden ook genoemd worden een drietal keer in de spotlights geplaatst. “Iets wat ze zeker verdienen.”

Langs het 8 kilometer lange parcours aan de Leieboorden in Kortrijk zal Team Iben, Fee en Nand ook drankjes en braadworsten verkopen. “Met als doel om een zo groot mogelijk bedrag aan de Stichting Tegen Kanker te kunnen schenken.”

In 2017 namen 73 teams en 5.616 mensen deel aan Levensloop. Dat bracht in totaal 186.849 euro op.

Deelnemen kost 10 euro, maar er kan ook een vrijwillige bijdrage gestort worden.

Info: www.levensloop.be/teams/iben-fee-nand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier