Huwelijkssector reageert opgelucht: “Onze noodkreet is beantwoord”

Gregory Van Wonterghem en Sophie Bossuyt zijn opgetogen dat ze vanaf 1 augustus weer 100 mensen op een huwelijksfeest mogen ontvangen. © Olaf Verhaeghe
Philippe Verhaest

De feestzalensector haalt opgelucht adem: trouwfeesten mogen vanaf augustus 100 genodigden ontvangen en er mag zelfs weer gedanst worden. “We hebben onze stem moeten verheffen, maar onze noodkreet is beantwoord”, reageert Gregory Van Wonterghem van het feestzalencomplex Huis Van Wonterghem.

In juli moeten huwelijksfeesten, banketten en recepties het nog doen met 50 mensen, maar vanaf 1 augustus wordt dat aantal naar 100 opgetrokken. Tot grote tevredenheid van de sector zelf. “We zijn zeer, zeer blij”, stelt Gregory Van Wonterghem, zaakvoerder van het gelijknamige feestzalencomplex in Kuurne. “De ontgoocheling na de veiligheidsraad was erg groot en we waren enorm teleurgesteld, maar nu zegeviert het gezond verstand alsnog.”

Vorige week reageerde de man nog furieus en dreigde hij zelfs met juridische stappen, maar nu is er witte rook. “Ik heb met enkele betrokken ministers rechtstreeks contact gehad en zij toonden veel begrip voor onze situatie. Ze erkenden ook dat er een totale discrepantie was met de rest van de horecasector.”

Waakzaam blijven

De nieuwe richtlijnen zijn dan ook een zegen voor Gregory Van Wonterghem en zijn collega-ondernemers. “We zullen elk feest in de meest veilige en comfortabele omstandigheden laten plaatsvinden. Daar zijn onze zalen perfect voor uitgerust en we blijven ook waakzaam. We beseffen dat de nieuwe versoepeling het gevolg is van de verder dalende curve, dus moeten we voorzichtig blijven. Maar de huwelijksfeesten bij ons zullen alle coronamaatregelen respecteren en toch volwaardige gebeurtenissen zijn. Met de nodige emoties die bij zo’n momenten horen.”

Voor bepaalde evenementen is het mogelijk om een uitzondering te maken op het sluitingsuur van 1 uur ‘s nachts. Daarover zijn we al in gesprek met de burgemeester van Kuurne – Gregory Van Wonterghem

Gregory denkt ook dat er ook opnieuw gedanst zal kunnen worden. “Maar ook hier geldt het devies: veiligheid voorop. Daar zullen we ook zelf op toezien.”

Of straks ook het sluitingsuur van 1 uur ‘s nachts bij trouwpartijen moet gerespecteerd worden, is nog niet duidelijk, zegt Gregory. “Elk feest zullen we aan de eventmatrix van de overheid toetsen en op gemeentelijk niveau is het mogelijk om voor bepaalde evenementen een uitzondering op het sluitingsuur toe te staan. Daarvoor zijn we al in overleg met burgemeester Francis Benoit, maar veiligheid zal ten allen tijde voorop staan.”

“We zijn in elk geval blij dat we weer perspectief hebben en stilaan weer een versnelling hoger kunnen schakelen. We hebben onze stem stevig moeten verheffen, maar onze noodkreet is beantwoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier