Huwelijkssector baadt nog steeds in onzekerheid: “2020 wordt een rampjaar”

Philippe Verhaest

De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad bracht geen duidelijkheid voor de huwelijkssector. Tot frustratie van de vele spelers die er in actief zijn. “2020 moest een topjaar worden. Nu is het een flopjaar”, zucht Gregory Van Wonterghem van het gelijknamige feestzalencomplex.

Wie in het huwelijksbootje wil stappen, kan straks iets meer mensen uitnodigen op de plechtigheid. Maar of er ook een feest kan georganiseerd worden, daar is nog altijd niks over duidelijk. “En dat betreuren we”, zegt weddingplanner Marlies Maddens uit Moorslede. Zij is sinds 2017 als Dame Blanche actief en stond voor een bijzonder druk jaar. “Eigenlijk had ik zelfs liever slecht nieuws gekregen. Dan wisten we tenminste waar we aan toe waren.”

“Koppeltjes willen ook weten hoe het zit. Een huwelijk plan je niet zomaar in enkele dagen. Uitnodigingen moeten verstuurd worden, trouwkledij moet gekozen worden, de feestlocatie moet geregeld worden. Maar wie zal dat allemaal doen voor een feest dat misschien niet eens kan doorgaan? Als een van de weinige sectoren weten wij helemaal niets en kunnen we ook op geen enkele vorm van compensatie rekenen.”

“Een huwelijk organiseer je niet zomaar in enkele dagen. De koppeltjes willen óók weten hoe het zit” – Weddingplanner Marlies Maddens

“Ik hoop dat er tijdens de volgende evaluatieronde wél aan ons gedacht wordt. Anders zullen veel koppels die in 2020 wilden trouwen, het zekere voor het onzekere nemen en alles afblazen of naar 2021 of later verplaatsen. Maar dan dreigt de vraag groter te worden dan het aanbod en dat werkt eveneens nefast.”

“We moeten koste wat het kost vermijden dat we in een economisch bloedbad verzeild raken, maar voorlopig kunnen we niets anders doen dan bang afwachten en onze klanten zo goed mogelijk begeleiden.”

Hoeksteen van maatschappij

Gregory Van Wonterghem van het feestzalencomplex Huis Van Wonterghem in Kuurne deelt de mening van Marlies. “We weten letterlijk niks. Er ligt zelfs geen datum vast wanneer de Nationale Veiligheidsraad zich over de huwelijkssector zal buigen. Onbegrijpelijk. Tijdens de persconferentie werd er wel 50 keer over mondmaskers gesproken. Volledig terecht, maar de horeca werd met moeite vermeld. Terwijl wij wel een van dé hoekstenen van onze maatschappij zijn.”

Weddingplanner Marlies Maddens
Weddingplanner Marlies Maddens© GF

Voorlopig zal Huis Van Wonterghem alle mensen die tot eind juni een feest bij hen hadden gepland, contacteren en in onderling overleg een plan B uitwerken. “Maar kunnen we hen een datum in de zomer voorstellen? We weten niet of we dan alweer de deuren mogen openen. Dat evenementen als Rock Werchter en Tomorrowland geannuleerd worden, is de logica zelve. Maar een trouwfeest met 200 vrienden en familieleden is toch nog net iets anders. Ik hoop dat onze politici hun gezond verstand gebruiken.”

“We zullen alle maatregelen tot in de puntjes uitvoeren. We hebben zelfs al een leverancier die gepersonaliseerde mondmaskers wil maken. Maar toch mogen we niks doen” – Gregory Van Wonterghem

“Wij zijn van plan om elke maatregel tot in de puntjes uit te voeren. We hebben al een leverancier die per feest gepersonaliseerde mondmaskers wil maken, recepties kunnen we in verschillende tijdsblokken splitsen om grote drukte te vermijden en aan de dj kunnen we vragen om, net zoals vroeger, de muziekstijlen te bundelen. Zo heb je een moment waarbij de ouderen de dansvloer kunnen inpalmen, gevolgd door de jongere generatie. 2020 moest een absoluut topjaar worden, nu stevenen we af op een flopjaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.