Romantisch trouwen aan het Brugse Minnewater in coronatijd mag niet

Stefan Vankerkhoven

Geef de Bruggelingen de mogelijkheid om te trouwen met zicht op het Minnewater. “In de buitenlucht, op een wel zeer romantische plek”, zegt gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA). Hij legde dit voorstel dinsdag 26 januari voor tijdens de Brugse gemeenteraadszitting. Volgens schepen voor burgerzaken Ann Soete (Open VLD) zijn er teveel praktische bezwaren om dit te realiseren.

Door Covid-19 regende het de voorbije maanden annuleringen of moesten koppels noodgedwongen op zoek naar veilige, kleinschalige alternatieven voor één van de mooiste dagen van hun leven. Nogal wat verliefden stelden daarom ook hun huwelijk uit. Zo nam het aantal huwelijken in Brugge vorig jaar af met bijna een kwart: van 462 huwelijken in 2019 ging het naar 360 huwelijken in 2020, wegens de strenge corona-beperkingen die een groots trouwfeest verboden.

Deze feiten inspireren N-VA Brugge om trouwen in de buitenlucht mogelijk te maken, liefst op een romantische locatie. “Dat is de oever van het Minnewater ongetwijfeld. Jaarlijks laten veel verliefden, verloofden en getrouwden zich daar fotograferen. Prachtig. Brugge ademt romantiek uit, weten ook toeristen en artiesten. De knappe, nieuwe tv-reeks “Da’s liefde” van Jens Dendoncker bewijst dat nog maar eens”, zegt gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche.

Sashuis

“Natuurlijk zijn wij in Brugge al stevig verwend. Bruggelingen kunnen trouwen in de prachtige gotische zaal. Zeebruggenaren die aan hun deelgemeente gehecht zijn mogen dat in het Zeebrugse gemeentehuis doen”, geeft de politicus toe. “Toch willen wij een derde keuze aanbieden: trouwen in de buitenlucht. Zeer concreet stellen we het grasperkje naast het Sashuis met zicht op het Minnewater voor.”

“De schepen en de ambtenaar zouden zich enkel naar het Wijngaardplein moeten verplaatsen. Veel logistiek is er niet bij nodig: een tafel, enkele stoelen en de Brugse vlag. Bij regenweer zou men de officiële plechtigheid in het Sashuis kunnen houden, dat gebouw is eigendom van de stad.”

Binnenkort romantisch trouwen aan het Brugse Minnewater?©Davy Coghe Davy Coghe
Binnenkort romantisch trouwen aan het Brugse Minnewater?©Davy Coghe Davy Coghe

Pol Van Den Driessche zegt dat dit wettelijk kan: “Volgens het Belgisch Staatsblad mag een burgerlijk huwelijk enkel plaatsvinden in het stad- of gemeentehuis. Maar in het Ministerieel Besluit van 12 juli 2009 werd deze regel aangepast waardoor een voltrekking nu ook mag plaatsvinden op een openbare plaats met neutraal karakter waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft. Dus als de gemeenteraad hiermee instemt, dan kan het.”

“Dat gebeurt sinds kort al in de Brabantse gemeente Lubbeek. Voortaan kan men er trouwen in het “Kalvariebos” of op het rozenperk in de tuin van het gemeentehuis. Dat gebeurt zonder bijkomende kosten, de koppels moeten wel zelf voor de extra aankleding zorgen als ze dat wensen.”

Lac d’Amour

Indien dit voorstel wordt aangenomen, dan vindt N-VA Brugge dat huwen aan het Minnewater ook mogelijk moet blijven eenmaal de corona-epidemie achter de rug is. ‘De aantrekkingskracht van het Minnewater – dat wordt vertaald als “Le Lac d’Amour” en “The Lake of Love” – is gebaseerd op twee verschillende boeken”, verduidelijkt Pol Van Den Driessche.

“Zo is er de liefdesgeschiedenis, zogezegd uit de Romeinse tijd, van Stromberg en Minna in het werk van J.O. Delepierre “Chroniques, Traditions et Légendes de l’ancienne histoire de Flandres” uit 1834. Deze verhouding eindigde dramatisch: het meisje stierf aan de oevers van het water, haar minnaar beitelde haar naam in een rotsblok waar later de Poedertoren zou zijn gebouwd: Minna. Vandaar het Minnewater.”

Zeventig jaar later publiceerde de Brugse schrijver Maurits Sabbe zijn ‘Filosoof van ‘t Sashuis’. Volgens hem dankt het Minnewater zijn naam aan een dramatische twist tussen een schoenmaker en zijn vrouw om te weten in welke richting Damme ligt. De vrouw hield koppig voet bij stuk, zelfs toen zij in het water gegooid werd, bleef ze nog hààr richting aanwijzen. Daar voegde Sabbe spottend bij: “En omdat dat schoon model van huwelijksliefde daar verdronken is, hebben ze dat water ‘t Minnewater geheten.”

N-VA Brugge hoopte tevergeefs dat het college en de andere partijen dit voorstel zouden steunen. Schepen voor Burgerzaken Ann Soete (Open VLD) wuifde het weg na ovelreg met haar stadsdienst: “Er zijn veel te veel praktische bezwaren. Je moet een tafel, stoelen, een micro, stroom en internet voorzien. In principe mogen in coronatijd enkel in het stadhuis voor huwelijken vijftien personen samenkomen. En wat bij een plotse regenbui? Er zijn te weinig parkeerplaatsen in dit toeristisch deel van Brugge. Hou het op de gotische zaal: de mooiste trouwzaal ter wereld!”