Ja, ik wil… feesten! Koppeltjes kijken uit naar trouwfeesten zonder beperkingen

Philippe Verhaest

Nu de coronamaatregelen zo goed als helemaal tot het verleden behoren, mag er ook weer zoals vanouds getrouwd worden: met felicitatiekussen, knuffels én een volle dansvloer. Wij klopten aan bij drie jonge koppeltjes die elkaar dit weekend eeuwige trouw beloven. En daarna een stevig feestje zullen bouwen.

Sebastiaan en Bieke uit Sint-Eloois-Winkel: “Bordje aan ingang om vuistje of één kus te geven”

Bieke Debrandere (28) en Sebastiaan Glorieux (28) uit Sint-Eloois-Winkel stappen zaterdag in het kerkelijk huwelijksbootje. En dat zal met alle nodige toeters en bellen verlopen, klinkt het. “Op 11 juni zijn we al voor de wet getrouwd, maar dat was eerder en petit comité”, legt Bieke, die bij de supermarktketen Huis Maria van haar familie aan de slag is, uit.

“De plechtigheid kon gelukkig buiten doorgaan en daar waren best wel wat vrienden op aanwezig. Nadien hielden we nog een gezellig etentje, maar toen gold nog het sluitingsuur van 11 uur, dus erg laat werd het niet. Dat zal dit weekend wel anders zijn”, lacht Bieke. “Aanvankelijk stond ons huwelijksfeest voor 5 juni gepland, maar door de toen nog geldende beperkingen hebben we alles drie maanden verplaatst. Dat de versoepelingen op 1 september van kracht werden, is een geschenk uit de hemel. We kijken vooral uit naar het dansfeest en het feit dat er geen einduur meer is. We kunnen ook onze tafels ruimer indelen, iets wat met maximaal acht mensen per tafel voor problemen zou gezorgd hebben. Dan zouden we onze eretafel moeten opsplitsen, en dat wil je toch echt niet.”

Ook de mondmaskerplicht is niet langer aan de orde. “We hebben zo’n 170 mensen uitgenodigd, een getal dat een jaar geleden nog compleet onhaalbaar leek. Het enige wat we vragen, is dat ze bij de begroeting zich beperken tot een vuistje of één kus. Aan de ingang zullen we een bordje met die wens plaatsen. Maar we verwachten ons alvast aan een heus bevrijdingsfeest. En ze mogen, want we hebben bij onze feestzaal, Shamrock in Tielt, een forfait voor de dranken geboekt. We zijn er klaar voor!”

Matthias en Tory uit Elverdinge: “We verwachten een uitgelaten sfeertje!”

Het Elverdingse koppel Matthias Balloey (32, zelfstandig schilder en zandstraler) en Tory Goudezeune (29, bediende bij Picanol) zijn sinds december 2020 verloofd en beloven elkaar morgen eeuwige trouw. “We hebben ons feest dus niet moeten uitstellen, maar pikten er bewust begin september uit omdat we hoopten dat er tegen dan al wat meer zou mogen. En we kregen gelukkig gelijk”, glunderen ze.

Na het wettelijk huwelijk volgt er nog een ceremonie in De Lissewal in Elverdinge, maar het koppel kijkt vooral uit naar het feest. “Met zo’n 70 mensen houden we het nog wat beperkt, maar we willen er met volle teugen van genieten. We zijn doodcontent dat er ook gedanst zal kunnen worden en dat na onze openingsdans iedereen niet braafjes op zijn stoel moet blijven zitten. Onze dj heeft nu al gezegd dat hij met niets minder tevreden zal zijn dan een bomvolle dansvloer.”

Dat alle registers opnieuw opengetrokken worden, betekent voor Matthias en Tory erg veel. “Stel je voor dat mensen je met een mondmasker zouden moeten begroeten… Nu zullen we iedereen kunnen kussen of de hand schudden, zelfs knuffels zullen er weer bij zijn. Een huwelijksfeest is één van de mooiste momenten in het leven, daar moet je toch met volle teugen van kunnen genieten. Voor velen zal het het eerste feest na corona worden, we verwachten ons dus wel aan een uitgelaten sfeertje.”

Aukje en Dieter: “Dansen tot de vroege uurtjes: het wordt héérlijk”

Opvoedster Aukje Callewaert (25) en R&D-manager Dieter Vandierendonck (30) uit Kuurne kunnen niet wachten om hun trouwfeest in te zetten. “Hier hebben we zó lang op gewacht”, glundert het koppeltje. “Op 7 april zijn we al voor de wet getrouwd, in alle intimiteit. Zaterdag houden we een ceremonie in Huis Van Wonterghem in onze thuisgemeente en daarna mag het dak er helemaal af!”

Dieter vroeg Aukje in juni 2020 ten huwelijk en de festiviteiten werden bewust in september van dit jaar gepland. “Met de stille hoop dat er nu al wat meer zou mogen. We hadden nooit durven dromen dat zo goed als alle beperkingen verdwenen zouden zijn. We zijn enorm blij.” Vooral het wegvallen van het sluitingsuur wordt op gejuich onthaald. “Stel je voor dat we onze gasten al om 1 uur naar huis zouden moeten sturen? Nu kan er tot in de vroege uurtjes gefeest worden op de dansvloer. Het wordt een heerlijke avond.”

Bij de begroeting zullen Aukje en Dieter toch nog wat op de rem staan. “We vragen iedereen om met ons te klinken met een glaasje champagne. Maar als er toch iemand ons de hand wil schudden of kussen wil uitwisselen, zien we dat wel op het moment zelf. We zijn al blij dat we niet in onze gastenlijst hebben moeten snijden: 140 mensen voor de receptie, een 90-tal voor het avondfeest. Iedereen die we erbij wilden, hebben we ook uitgenodigd. Een schitterend geschenk.”