Dochter Lexy dankzij nieuw ministerieel besluit toch van de partij op huwelijk pluspapa Miguel en mama Evie

©Jeffrey Roos
©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Miguel Vandenbouhede (55) en Evie Allary (40) konden zaterdag dan toch in het huwelijksbootje stappen in het bijzijn van de 16-jarige dochter van Evie. Het nieuwe ministerieel besluit laat sinds zaterdag opnieuw 15 mensen toe op ceremoniële plechtigheden. “We hebben al enige traantjes gelaten”, klinkt het.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), een goede vriend van Miguel, zou het huwelijk van het koppel zaterdag voltrekken in het Oostendse stadhuis. Alleen liet het ministerieel besluit enkel de getuigen toe tot de voltrekking van dat huwelijk. Kinderen jonger dan twaalf jaar worden tijdens huwelijken wel toegelaten. Kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar konden niet bij het jawoord van hun ouders zijn.

Dat zorgde voor een vlaag van emoties bij zowel het koppel als bij Lexy. “Voor onze zesjarige dochter Bebhinn was er geen enkel probleem”, vertelt Miguel. “Ook voor mijn zoon Yannis (24) was er geen probleem. Hij is al het huis uit en als getuige kon hij aanwezig zijn. Alleen Lexy, de 16-jarige dochter van Evie, mocht wettelijk gezien niet aanwezig zijn .”

Burgemeester Tommelein belde minister Van Quickenborne en kreeg de bevestiging dat er weer vijftien mensen een huwelijk bij mogen wonen

Vrijdag zetten de ministerraad en het Overlegcomité het licht op groen voor het compromis dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) eerder deze week bereikte met de geloofsgemeenschappen. Sinds zaterdag worden opnieuw 15 aanwezigen toegelaten tijdens erediensten, begrafenissen, crematies en huwelijken. Burgemeester Bart Tommelein was daar zaterdagmorgen nog niet van op de hoogte. Het was het koppel zelf die de burgemeester van het nieuws op de hoogte bracht. Die belde prompt naar zijn partijgenoot. “De minister bevestigt dat het inderdaad toegelaten is om maximum 15 mensen toe te laten”, liet de burgemeester het ongeduldig wachtende koppel, meteen na zijn telefoontje met de minister, weten.

Op de valreep

Een zucht van opluchting voor de aanwezigen die het koppel voor het stadhuis hadden staan opwachten. Maar nog meer bij Miguel, mama Evie en dochter Lexy. “Ik kan het niet geloven”, glunderde Lexy na het nieuws. “Ik had me er ergens al bij neergelegd dat ik geen getuige zou zijn van het huwelijk tussen mijn mama en pluspapa. Miguel is als een tweede papa voor me. Dit is de mooiste dag uit mama’s leven en ik zou die moeten missen. Maar uiteindelijk is alles op de valreep goed gekomen.”

Op de valreep is wel het minste wat men kan zeggen. “Ongelooflijk dat men een nieuw ministerieel besluit goedkeurt, de dag voor we moeten trouwen”, zegt een euforische bruid met tranen in de ogen. “Ik heb al enige traantjes gelaten omdat mijn oudste dochter er niet zou bij zijn. Dat het nu toch kan, maakt deze dag extra mooi.”

Ook de burgemeester was blij dat het besluit op de valreep werd goedgekeurd. “Ik ken Miguel al van tijdens onze schooltijd. Uiteraard vond ik het jammer, maar wij moeten dat ministerieel besluit volgen. Ook voor andere mensen die Miguel en Evie vooraf gingen en trouwden zonder aanwezigen, is het extra jammer om een speciaal moment als een huwelijk niet met je dierbaren te kunnen vieren. Maar het belangrijkste is nu dat Lexy bij het huwelijk van haar mama en pluspapa kon zijn”, besluit de burgemeester.

Het nieuwe ministerieel besluit is voorlopig tot minstens 15 januari geldig.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.