Als we niet kunnen feesten, dan trouwen we niet: historisch laag aantal huwelijken in 2020

Olaf Verhaeghe

De coronapandemie en daarbij horende beperkingen op samenkomsten en feesten, hebben voor een historisch laag huwelijkscijfer gezorgd. In 2020 stapten amper 32.779 koppels in het huwelijksbootje in ons land, maar liefst een kwart minder dan in 2019. Tegelijk daalde ook het aantal echtscheidingen met 5 procent.

Dat de coronacrisis een grote impact had en heeft op onze samenleving, hoeft geen uitleg. En dat ook het aantal huwelijksfeesten onder de maatregelen te lijden had, was al langer duidelijk. Nu zijn er voor het eerst ook cijfers die de gevolgen van het verbod op trouwfeesten in kaart brengen.

Enkel in WOI lager

In 2020 stapten in België exact 32.779 koppels in het huwelijksbootje, een daling met maar liefst 11.491 huwelijken ten opzichte van 2019. In vergelijking met het jaar voor corona daalt het aantal huwelijken met meer 26 procent.

Bovendien werden de woorden ‘ja, ik wil’ in de recente geschiedenis nooit zo weinig uitgesproken als vorig jaar. Alleen in het begin van de 20ste eeuw (!) lag het aantal huwelijken lager. Dat was toen een gevolg van de Eerste Wereldoorlog. De daling is het sterkst in Wallonië, waar 30,8 procent minder huwelijken werden voltrokken. Maar ook in Brussel (-22,1 procent) en Vlaanderen (-21,8 procent) zagen burgemeesters en schepenen minder koppels in het huwelijksbootje stappen.

909 keer hetzelfde geslacht

Nochtans was het jaar 2020 in januari en februari wél goed begonnen. Beide maanden lieten forse stijgingen noteren in vergelijking met een jaar eerder. Als gevolg van de lockdowns zakte het aantal huwelijken als een pudding in elkaar. In oktober kwam er heel even een opflakkering, een inhaalbeweging die de verloren zomer een beetje goed moest proberen maken.

De gemiddelde leeftijd waarop ongehuwde partners voor het eerst in het huwelijk treden, stijgt tot gemiddeld 33,4 jaar voor de eerste echtgenoot en 31,1 jaar voor de tweede. In 2020 zijn 87 jongeren van 18 jaar of jonger getrouwd, 640 60-plussers gaven elkaar een jawoord. 909 keer werd een huwelijk voltrokken tussen partners van hetzelfde geslacht, vooral in Vlaanderen.

Minder echtscheidingen

Aan de andere kant van het relatiespectrum – de echtscheidingen – was de invloed van de coronacrisis veel minder groot. Het aantal gehuwde koppels dat uit elkaar ging in 2020 daalde zelfs ten opzichte van een jaar eerder met 5,1 procent. Wel waren er in juni, kort na de eerste lockdown, en in september opmerkelijke stijgingen van het aantal echtscheidingen te merken. Zo liet juni 33 procent meer echtscheidingen noteren dan in 2019.

Voor de volledigheid: vier op de tien huwelijken eindigen in een echtscheiding, de gemiddelde duur zakt naar 14,9 jaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.