Huur Financiëngebouw op de Burg in Torhout eindelijk stopgezet

Sinds eind maart huurt de federale overheid het leegstaande Financiëngebouw op de Burg eindelijk niet meer. © foto JS
Johan Sabbe

Eind maart heeft de federale overheid eindelijk de huurovereenkomst stopgezet met de Brusselse nv Fedimmo, eigenaar van het leegstaande Financiëngebouw op de Burg. Dat betekent dat het vastgoedbedrijf er geen inkomsten meer uit haalt, wat voor Torhout perspectieven kan bieden.

Kristof Audenaert is als burgemeester alvast blij met de wending in het dossier. Het huurcontract tussen de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en de nv Fedimmo liep nog tot 2024. Dus dreigde het grote, leegstaande complex nog vier jaar een doorn in het oog te zijn van iedereen die het goed voor heeft met de stad. Bovendien was er ruim 13.000 euro maandhuur mee gemoeid, dan nog los van de indexeringen en de onderhoudskosten. Op te hoesten door de belastingbetaler.

Peperdure huurprijs voor stenen en lucht

Even terug in de tijd. In 2007 verkocht de federale overheid het bewuste gebouw voor 2.432.000 euro en huurde het vervolgens weer in voor 158.560 euro per jaar. Op dat moment sloot de Regie der Gebouwen een 18-jarig huurcontract af met de Brusselse eigenaar nv Fedimmo. Een gekke constructie, die bij de verkoop geld voor de overheid opleverde, maar na verloop van tijd een gigantische verliespost betekende. Kortzichtigheid ten top.

Jarenlang huisden de belastingdiensten in het complex, maar eind september 2017 trok het handvol resterende ambtenaren er definitief de deur dicht. Toen stond het gebouw al sinds 2015 grotendeels leeg. Het huurcontract bleef echter doorlopen tot en met 2024 en vanaf 2018 liet Fedimmo zijn eigendom beheren door de bvba Interim Vastgoedbeheer om de risico’s van leegstand in te dijken. Het conciërgegedeelte werd tijdelijk weer bewoond als voorzorg tegen vandalisme, brandstichting en krakers. En intussen ontsnapte de vastgoedmastodont doodleuk aan de stedelijke leegstandsheffing, daar waar kleine garnalen – inwoners van de stad – her en der wél torenhoge bedragen voor een leegstaand pand dienden neer te tellen. Een onbegrijpelijke en wraakroepende situatie van twee maten en twee gewichten.

Uiteindelijk zag de federale overheid in dat het niet langer zin had om een pak belastinggeld uit te geven voor het huren van stenen en lucht. En dus startte de Regie der Gebouwen moeizame onderhandelingen met Fedimmo om het huurcontract vervroegd stop te zetten. Begin 2018 waren die gesprekken al aan de gang. En zie: twee maanden geleden, op 27 maart, besliste de federale ministerraad om het huurcontract definitief te verbreken.

“Intussen werden de elektriciteit en het gas in het gebouw al afgesloten”, aldus burgemeester Audenaert. “Dat wijst erop dat Fedimmo geen plannen heeft om een nieuwe huurder te zoeken. Ik zie trouwens niet in wie zoiets nog zou willen huren. Het pand is niet alleen gedateerd, het is bovendien ingericht als ruimte voor kantoren. Zonder er gigantische kosten aan te doen, kun je er nauwelijks iets mee aanvangen.”

Doorsteek vanaf de Burg mogelijk

Zeker is dat de stad nu snel werk wil maken van het heffen van de stedelijke leegstandstaks.

“Dat kan direct gebeuren”, zegt de burgemeester. “We hopen op die manier de druk op Fedimmo te verhogen om met de site iets zinvols te doen. Het is een hele opluchting dat er geen huurcontract tot 2024 meer loopt, want anders zou er tot dan weinig bewogen hebben, vrees ik. Het is voorlopig nog koffiedik kijken of het vastgoedbedrijf het complex wil slopen om er zelf een project te realiseren, dan wel of het zal aansturen op een verkoop.”

“Voor de stad kunnen hier mooie kansen inzitten om een doorsteek van de Burg naar de achterliggende tuin de Brouckere te realiseren. Ook als Fedimmo ervoor kiest om zelf de site te ontwikkelen, zullen we er met de stad op toezien dat dit gebeurt op een wijze die voor iedereen aanvaardbaar is. We zullen niet zomaar een omgevingsvergunning verlenen. Zelf met de stad het pand kopen? Het is nog veel te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Het gebouw staat momenteel niet te koop en de prijs moet betaalbaar zijn. Maar kom, de stopzetting van het huurcontract is sowieso heel goed nieuws.”

Ook domein ‘s Gravenwinkel is interessant

Er is in de directe omgeving nóg een site die voor de stad interessant kan zijn: het prachtige, historische domein ‘s Gravenwinkel in de Fraeysstraat. Dat domein is bijna 4.000 m² groot en bestaat uit een prachtige tuin en een herenhuis met zes slaapkamers. Sinds 25 februari 2011 is het een beschermd monument. De eigenaar is de familie d’Aussy. De ligging is strategisch, vlakbij de tuin de Brouckere en het stadscentrum.

“De besprekingen over een mogelijke aankoop door de stad staan momenteel op een laag pitje”, erkent burgemeester Audenaert. “Misschien kan de wending in het dossier van het Financiëngebouw de gesprekken weer op gang trekken. We zien wel. We hebben nog heel wat andere katjes te geselen, op de eerste plaats de stadskernvernieuwing. En de financiële middelen van de stad zijn natuurlijk niet onuitputtelijk.”

Zeker is dat de stad de trein niet mag missen om belangrijke locaties aan te kopen en/of te ontwikkelen, al dan niet met privépartners. Zoals dat met de site Pollet in de Hofstraat zal gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier