Hulste Bezorg(d)t waakt over de 80-plussers

Luc Defever en Christine Fasseur. © JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

In Dorpshuis De Rijstpekker verzamelen dagelijks gemotiveerde vrijwilligers om activiteiten op poten te zetten. Twee van hen zijn Luc Defever en Christine Fasseur. “We krijgen veel dankbaarheid, vooral van de oudere mensen. Gelukkig maken we deel uit van een goede ploeg vrijwilligers”, zeggen ze.

Luc Defever en Christine Fasseur (beiden 70) schenken een aanzienlijk deel van hun tijd aan vrijwilligerswerk. “Dit jaar zal Dorphuis De Rijstpekker zes jaar worden”, vertelt Luc. “Toen ik er voor het eerst binnen ging, was er eigenlijk niet veel. De activiteiten die we doen zijn geleidelijk aan gegroeid.”

Met het project Hulste Bezorg(d)t brengt de stad sinds drie jaar de 80+’ers in kaart. Vrijwilligers gaan daarom persoonlijk bij hen op bezoek. “We gaan langs met allerlei informatie en een programma van de activiteiten”, zegt Luc. “Veel mensen zijn eenzaam, sommige bezoeken zijn heel intens, je kan dus ook niet plannen hoeveel je er op een dag wil doen. De mensen zijn blij iemand te zien en hebben zo veel te vertellen. Als we merken dat er extra hulp nodig is, geven we dat door. We proberen ouderen ook te stimuleren om onder de mensen te komen in De Rijstpekker. Wie het nodig heeft, kan rekenen op vervoer van iemand van de vrijwilligers.”

Zitdansen

Christine belt om de twee weken ouderen of zorgbehoevenden op via de dienst ‘Allo, Allo, de Parette’. “Een aantal van de mensen die ik opbel zit echt op mijn telefoontje te wachten. Wanneer het nodig is ga ik ook op bezoek bij hen. Er is veel nood aan iemand die luistert, familieleden, als die er al zijn, hebben daar niet altijd de tijd voor.”

In Dorpshuis De Rijstpekker variëren de activiteiten van een koffieklets en een breiclub tot kaarten, pingpongen en zitdansen. “We behoren tot een goede groep van vrijwilligers. Zoals men zegt maken vele handen licht werk. We mogen samenwerken met toffe mensen van het OCMW, de sfeer in De Rijstpekker zit goed”, zegt Christine.

“Opdienen, opruimen, de zaal op orde zetten voor een feest, het hoort er allemaal bij. Ook even een dansje doen met iemand van de ouderen, dat maak het zo mooi”, vertelt Luc. “Je houdt van die mensen. We hebben vorig jaar van heel wat mensen afscheid moeten nemen, dat hoort helaas bij het leven maar het doet wel wat met ons. Ook wanneer ze naar het woon- en zorgcentrum verhuizen, is dat toch telkens weer een vreemde ervaring.”

Parettegazette

De Parettegazette van de lokale dienstencentra ligt ten huize Luc en Christine standaard open op de activiteitenkalender. “Dankzij Hulste Bezorg(d)t worden de 80+’ers persoonlijk op de hoogte gehouden van de activiteiten. We stoppen uitnodigingen in de bus of springen eens binnen. Maar het is belangrijk dat 60 en 70+’ers weten dat ook zij welkom zijn. Daarom vinden we de Parettegazette een belangrijk informatiekanaal, de volledige agenda van De Rijstpekker staat er in.”

Een uniek project waarachter Luc zich samen met drie vrijwilligers schaart is ‘Kaffieplezier ip ‘t plankier’. “In de zomermaanden trekken we met de bakfiets naar een openluchtlocatie en schenken we gratis koffie. We staan er eigenlijk van versteld hoeveel volk dat trekt. Vijftig aanwezigen voor zo’n klein dorp is heel wat. Niet enkel de ouderen maar ook buren, fietsers, boeren op de tractor, schuiven aan voor een koffie en een babbel. Soms maken we ook muziek. Het belangrijkste is dat de mensen met elkaar praten, dat ze uit hun huis komen, hun buren leren kennen. Dat proberen we te stimuleren. In tijden van smartphones vinden we dat noodzakelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier