Hulpverleningszone Fluvia test drone uit die levens moet redden

De drone wordt door Citymesh vanuit Oostkamp bestuurd. © Davy Coghe
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hulpverleningszone Fluvia test op dit moment een hypermoderne drone uit die nog sneller ter plaatse is dan de hulpdiensten. Ze werken daarvoor samen met het bedrijf Citymesh uit Oostkamp, dat het toestel vanop afstand bestuurt. “Omdat de drone eerder ter plaatste is dan onze mensen, kunnen we ons een goed beeld vormen van de gevaren. Dit zal levens redden.”

Brandweerzone Fluvia heeft in Kortrijk alleen al elke week verschillende interventies. Oproepen via het noodnummer zijn vaak vaag, dus brandweermannen weten zelden welk gevaar ze tegemoet rijden als de sirene afgaat in de brandweerkazerne. Een hoogtechnologisch snufje zou daar binnenkort wel eens verandering in kunnen brengen. “De laatste maanden hebben we testen uitgevoerd met een drone”, bevestigt zonecommandant Frank Maertens. “Die is nog sneller ter plaatse dan onze mannen. We krijgen dus heel snel een beeld van het incident en, nog belangrijker, van de mogelijke gevaren. Dat creëert een enorme meerwaarde. We kunnen bijvoorbeeld direct de juiste middelen voor de taak meenemen. Of onderweg al versterking oproepen van andere zones als we zien dat dat nodig is. Het gemiddelde bedrijf bereidt een interventie dagen of zelfs weken op voorhand voor. Wij doen het op luttele minuten, daarom telt elke seconde.”

Warmtecamera

De drone kan ook voor andere zaken gebruikt worden. Het toestel werd onder andere ingezet enkele dagen na de verwoestende brand aan het Volksplein in Kortrijk, waarbij de belleman om het leven kwam. “Dankzij de warmtecamera van de drone konden we zien dat er nog steeds warme plaatsen waren in het huis. Daar smeult het vuur nog in het papier, een goede windstoot is voldoende om de vlammen weer te doen oplaaien. Door gewoon op een ladder te klimmen zou je dat nooit zo goed kunnen inschatten.”

Nu nog handmatig

De drone wordt bestuurd vanuit het hoofdkwartier van Citymesh in Oostkamp. “Het gaat om een proefproject”, klinkt het daar. “Door de coronacrisis heeft dat even stilgelegen, maar sinds deze week zijn we weer operationeel. Het systeem moet nog evolueren. Nu moet de drone nog handmatig buitengezet worden door een brandweerman. Dat moet straks een doos worden, die automatisch opengaat.” Volgens commandant Maertens is zone Fluvia de enige in de wereld die op een dergelijke manier met een drone werkt. Pas in september wordt het project geëvalueerd. “Maar de drone heeft nu al zijn nut bewezen. We kunnen er levens mee redden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier