Hulpdiensten houden geslaagde reddingsoefening

© Filip Van Loo
Redactie KW

Op het strand van De Panne hebben de hulpdiensten dinsdagmorgen een grootschalige reddings- en communicatieoefening gehouden.

Dit keer luidde het scenario dat een zodiac met vier personen en een kitesurfer zo’n 800 meter ver in zee tegen elkaar waren gebotst. Twee personen in de zodiac sloegen overboord en ook de kitesurfer verkeerde in nood. Een vrouw met kind had dat zien gebeuren en rende naar haar spullen om de hulpdiensten te alarmeren, maar tot overmaat van ramp raakte haar kind in tussentijd vermist. Het kind was in zee beland.

De oefening startte rond 9 uur en alle takken van de hulpverlening schoten in actie: de strandredders, de politie Westkust en droneteam, brandweer Westhoek, de reddingshelikopter NH90, de ziekenwagen, de mug en de noodcentrales.

Communicatie testen

Een centrale commandopost of CP-OPS stond op de zeedijk. Doel van de oefening was enerzijds een snelle redding van de slachtoffers bekomen alsook het testen van de communicatie tussen de hulpverleners. De figuranten waren allen militairen, behalve het vermiste kind dat werd vervangen door een dummy.

Lees verder onder de foto

Filip Van Loo
Filip Van Loo

“Er is uitstekend werk geleverd. De slachtoffers werden allen snel gelokaliseerd ondanks geringe info over de locaties. De strandredders hebben de kitesurfer en het vermiste kind gevonden, uit het water gehaald en gereanimeerd, terwijl de NH90-reddingshelikopter de twee drenkelingen van de zodiac uit zee haalde met behulp van de winch. De reddingsboot Brandaris van Ship Support haalde de twee overgebleven personen uit de zodiac. Rond 10 uur was de oefening al voorbij”, vertelt Saskia Vanhove van Noodplanning West-Vlaanderen.

Enkele werkpuntjes

“Toch waren er enkele kleine werkpuntjes. De communicatie verliep goed, al moet er gefinetuned worden tussen de ‘vliegende middelen’. Zo zette de politie Westkust een drone in, maar die moet tijdig uit de lucht wanneer de NH90 komt aangevlogen, om ongevallen in de lucht te vermijden. Tegelijkertijd vloog ook Alouette III van de Defensie over, die eigenlijk niets met de oefening te maken had. De drone was tijdig uit de lucht, maar toch zullen de actoren nog samen zitten om alle neuzen in dezelfde richting te draaien”, aldus Saskia Vanhove.

De gevolgen van corona

Nieuw dit jaar waren uiteraard de coronamaatregelen die gelden voor de hulpverleners. “Zo gebruiken de strandredders beademingsballonnen, faceshields en beschermpakken bij een reanimatie. Hun materiaal, net zoals de boot, worden grondig ontsmet na de interventie. De kans bestaat dat ze met een covidpatiënt te maken krijgen. Alle takken van de hulpverlening hebben zo hun eigen protocollen qua beschermingsmateriaal en ontsmetting”, besluit Vanhove.

Hulpdiensten houden geslaagde reddingsoefening
© Filip Van Loo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier