https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hulpactie voor gezin dat villa verloor na zware brand, onder andere met soep- en eierkoekenverkoop

De volledige woning en de inboedel ging in vlammen op.© JH
De volledige woning en de inboedel ging in vlammen op.© JH
Redactie KW

Buurtbewoners, sympathisanten en werkgevers zijn een hulpactie gestart voor het gezin dat een week geleden zijn huis verloor bij een zware brand in de Vlaanderenstraat in Koekelare. Een zevental koppels uit de buurt zet hun schouders onder een inzamelactie, met onder meer een soep- en eierkoekenverkoop. “Het is misschien een druppel op een hete plaat, maar het is het minste wat we kunnen doen”, zegt overbuur Chris Metsu.

In de nacht van zaterdag op zondag 14 februari brak rond 2.50 uur brand uit in de villa waar Marc Vermaut (60) en Greta Constant (57) samen met haar ouders Michel (88) en Simonne (81) wonen. In een mum van tijd stond de woning in lichterlaaie. De brandweer moest via het raam boven de carport zowel Greta als haar ouders evacueren met de ladderwagen. De vier bleven allen ongedeerd maar moesten lijdzaam toezien hoe de volledige woning en alle inboedel in vlammen op ging. Het laat niemand in de buurt en omgeving van Marc en Greta onberoerd. Meteen na de brand werden ze al opgevangen door de buren.

Soep en eierkoeken

Diezelfde buren zetten nu hun schouders onder een hulpactie. Het gaat onder meer om initiatiefnemers Kris en Els, de overburen, en buren Erwin en Veronique. “Maar we zijn met een zevental koppels van de buurt die helpen”, vertelt Chris Metsu. “We moesten écht iets doen. We hebben het huis voor onze ogen zien afbranden. We zagen Marc en Greta in pyjama totaal verbouwereerd op straat staan. We kunnen gewoon niet niets doen. We staken de koppen bij elkaar en hebben samen met Greta’s dochter Silke een rekeningnummer geopend om steun in te zamelen. Zelf organiseren we vrijdag, zaterdag en zondag een soep- en eierkoekenverkoop op de parking van de Delhaize in Koekelare. We zullen met de buren om de beurt het kraam bemannen. We moeten daarvoor onze sponsors enorm dankbaar zijn. Soep kregen we van soepcentrale Dekeyser, die gerund werd door een man uit Koekelare. De eierkoeken komen van het bekende Wevelgemse Eierkoekenbedrijf. Zo kunnen we de opbrengsten integraal naar Marc en Greta laten gaan. Het is het minste wat we kunnen doen.”

In nood kent men vrienden

Greta en haar familie zijn blij met alle steun. “Dit is hartverwarmend”, zegt ze. “We wisten dat we goede buren en vrienden hadden, maar zijn aangenaam verrast. In nood kent men zijn vrienden, wel wij kennen ze. Ook de school waar ik lesgeef, de Heilig Hartschool in Oostende doet een actie. Zij brachten ons ook eten. Ook de Driekoningenschool waar Silke lesgeeft, organiseert net als Isolteam waar Marc werkt een actie. We kunnen alle hulp gebruiken. Zelf zijn we nog steeds ondersteboven van de brand. We verblijven nog in de vakantiewoning tot er een meer definitieve oplossing is.”

De soep- en eierkoekenverkoop gaat door op 26, 27 en 28 februari op de parking van Delhaize in Koekelare. Een gif overmaken, kan op BE11 7340 5044 3948. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten