Hulpactie voor door brand getroffen gezin levert meer dan 5.000 euro op: “Enorme solidariteit”

De hulpactie was een groot succes.© JH
De hulpactie was een groot succes.© JH
Redactie KW

De hulpactie die enkele buren en vrienden hebben opgezet om het gezin te helpen dat op 14 februari het slachtoffer werd van een zware brand in Koekelare is een groot succes. Ze verkochten afgelopen weekend op de parking van AD Delhaize honderden potten soep en zakken eierkoeken. “De solidariteit is echt enorm”, klinkt het bij de buren.

Twee weken geleden brandde een villa volledig uit in de Vlaanderenstraat in Koekelare. In het huis woonden het koppel Marc (60) en Greta (57) samen met haar ouders Michel (88) en Simonne (81). De brand vernielde alles binnen. In nauwelijks een uur tijd verloren beide echtparen zowat al hun bezittingen en herinneringen. Sinds de feiten hebben ze tijdelijk opvang in vakantiewoning Oscaar. Hun vele vrienden, buren en werkgevers willen hen een hart onder de riem steken en zijn een hulpactie gestart. Een zevental buren sloeg samen met Philip van café De Kroon, soepcentrale Dekeyser en de Wevelgemse Eierkoeken de handen in elkaar voor een eigen actie. Ze verkochten zowel vrijdag, zaterdag als zondag soep en zakken eierkoeken op de parking van de AD Delhaize in Koekelare, dat meteen openstond voor het initiatief. Het was een groot succes.

Met heel veel liefde

“We hebben in totaal 1.300 producten verkocht, telkens vijf euro voor een pot soep of een zak eierkoeken”, zegt overbuurman Chris Metsu. Hij nam samen met zijn vrouw Els, buren Erwin en Veronique en nog andere buurkoppels het initiatief. “Vooral vrijdag liep het echt als een trein en tegen de avond zaten we al doorheen onze voorraad. We hebben vrijdagnacht nog eierkoeken moeten bijbestellen en nieuwe soep moeten maken. Er stond ook een pot waarin mensen zelf een vrije gift konden doen en ook die pot raakte gevuld. We moeten alles nog natellen en onze eigen uitgavenpost aftrekken maar we kunnen zeker een bedrag uitschrijven van meer dan 5.000 euro. Daar zijn we heel tevreden mee. Voor Marc en Greta is het misschien een druppel op een hete plaat maar we zijn blij dat we íets konden doen. Alle beetjes helpen en we zijn zeker dat ze het goed kunnen gebruiken. We hebben dit ook met heel veel liefde gedaan en iedereen die heeft geholpen moeten we enorm dankbaar zijn. Alle buren, Philip die liters soep maakte, de eierkoekenfabriek, AD Delhaize, het gemeentebestuur…”

Enorme solidariteit

Wat de buren ook opviel, was het enorme medeleven van de inwoners van Koekelare en daarbuiten. “De solidariteit was enorm”, zegt buurvrouw Veronique. “Bijna alle mensen wisten waarom we hier stonden en kwamen ook iets kopen. En wie het niet wist, kwam kijken naar de affiches die we uithingen of de flyers die verdeeld werden. De brand heeft zeker veel emoties losgemaakt bij de mensen. Dat merkten we aan het kraam. Er werd vaak over gepraat. We zijn blij dat zoveel mensen Mark, Greta en haar ouders een warm hart toedragen.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.