Hulde aan vergeten helden

© (Foto WO)
Redactie KW

Donderdagnamiddag werd op het kerkhof van Lauwe hulde gebracht aan Eric Boving die op 10 september 1954, op twintigjarige leeftijd, het leven liet tijdens de Koreaanse oorlog.

Deze huldiging vond plaats in het kader van het feit dat in 2021 Defensie en het ‘War Heritage Institute’ de vergeten helden en de 70ste verjaardag van twee grote veldslagen, waarbij twee Belgische troepen aanwezig waren in Korea, willen herdenken. Deze huldiging werd bijgewoond door Burgemeester Eddy Lust, schepen Herman Ponnet, leden van vaderlandslievende verenigingen, Emmanuel Vandenberghe, adjunct-officier van het Militair Commando West-Vlaanderen en de 19 jaar jongere broer van het slachtoffer Danny Boving.

Eric Boving die geboren werd op 26 november 1934 was de oudste zoon van Marcel Boving en Cecile Wyseur. Het gezin woonde langs de Aalbeeksestraat (nu Aalbeekse Steenweg), naast de Vlaamse Brouwerij. Nadat hij zijn vervroegde legerdienst had volbracht nam hij in 1954 dienst bij het Koreabataljon en had plannen om na zijn terugkeer toe te treden tot de Belgische Koloniale troepen. Zover zou het niet komen, een dienstongeval maakte een abrupt einde aan zijn plannen.

Op 8 september 1954 werd hij zwaargewond tijdens een oefening toen een Fosforvat ontplofte. Eric werd overgebracht naar een Amerikaans veldhospitaal in Paumol waar hij op 10 september 1954 overleed aan zijn opgelopen brandwonden. Na een militaire begrafenis kreeg hij op 13 februari zijn laatste rustplaats op het kerkhof van Lauwe. Naast bloemstukken werd tijdens de herdenking ook een Pro Patria-gedenkplaatje op zijn graf neergelegd. (WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.