Hulde aan priester, criticus en dichter: Piet Thomas blikt terug op rijke carrière

Piet Thomas vierde vorige zaterdag zijn 90ste verjaardag. © EDB
Redactie KW

De stad Kortrijk brengt op zaterdag 27 april hulde aan priester professor Piet Thomas voor zijn 90ste verjaardag. Tijdens de huldezitting stelt Piet Thomas ook zijn boek over Stijn Streuvels en de eerste jaren van het Stijn Streuvelsgenootschap voor.

Door Els Deleu

Piet Thomas werd op 20 april 1929 geboren in Aalst. Hij groeide op in een gezin van twee kinderen. Piet volgde filosofie in het Klein Seminarie in Sint-Niklaas en theologie aan het Groot Seminarie in Gent. Hij werd priester gewijd in 1953. Daarna volgde hij Germaanse filologie. Na verschillende opdrachten als leerkracht Engels, Duits, Nederlands en kunstgeschiedenis en als docent psychologie trok hij in 1962 voor twee jaar naar Wenen. “Mijn Weense studiejaren waren beslissend voor mijn latere literaire carrière. Ze openden een taalgebied dat me diepgaand beïnvloedde.”

In 1966 werd Piet deeltijds assistent aan de universiteit in Kortrijk, het jaar erop voltijds. Hij promoveerde in 1969 tot doctor in de Germaanse filologie. Vanaf 1969 was hij docent, vanaf 1973 hoogleraar en vanaf 1975 gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en Kulak. Piet werkte ook veel voor de radio en sprak cd’s in.

Boeken

“Toen ik in de Kortrijkse universiteit aankwam waren weinig boeken. Ik had boeken nodig uit het college van Aalst om mijn cursussen samen te stellen. Daarom heb ik er ook veel gekocht. In een boek kan je gemakkelijk terugkeren op teksten, je kan het neerleggen en weer opnemen en herlezen. De zoektocht op computer kan soms langer duren dat iets opzoeken op papier. Al mijn boeken zijn trouwens voor de universiteit bestemd”, vertelt hij

Alle boeken, dichtbundels, essays, bloemlezingen, vertalingen, tijdschriften en publicaties die Piet schreef of aan meewerkte opnoemen, is onbegonnen werk. Hij wijst echter op een zeer uitvoerig verzamelwerk dat hij samen met verschillende anderen schreef over Kortrijk en de moderne Nederlandse letterkunde. “Dit ging over alles wat met Groot-Kortrijk te maken had, tot en met de moderne jongste poëzie. Er zijn ook hoofdstukken over de verspreidingswegen van de literatuur in Kortrijk, over Antigone, toneel, literaire tijdschriften, Kortrijkse uitgevers en de stedelijke bibliotheek. Streuvels komt daar natuurlijk ook in voor.”

Streuvels

Piet werkte zelf aan verschillende boeken over Streuvels mee en maakte een psychologische studie over het werk van Streuvels in ‘Kijken en bekeken worden, tonen en verbergen in Heule’. “Dat vind ik mijn belangrijkste bijdrage in de studie naar het leven van Streuvels”, aldus de priester-schrijver. In zijn nieuwste boek ‘Piet Thomas over Stijn Streuvels en de eerste jaren van het Stijn Streuvelsgenootschap’ dat Piet zaterdag voorstelt staat deze studie ook. “Het boek is een naslagwerk van wat ik vroeger al geschreven heb. Het gaat ook over de eerste jaren van het Stijn Streuvelsgenootschap dat opgericht werd op verzoek van Isa Lateur, een van zijn dochters.”

“Streuvels was een ‘ogenmens’, die vooral de gestalte der dingen ziet en realistisch weergeeft”, aldus Piet. “Zoals Streuvels door het grote raam van het Lijsternest keek naar het landschap, keek hij ook naar de mensen. Hij was echt een wereldauteur. Hij werd ooit voorgesteld voor de Nobelprijs maar haalde die niet, hoewel hij die écht verdiende.”

lezen en schrijven

Piet is vorige week 90 jaar geworden en schrijft nog altijd. Hij geeft ook commentaar bij gedichten en essayistisch proza en is nog altijd bezig met bloggen. Als hij niet aan het schrijven is, luistert hij naar muziek. “Ik heb nog geen tijd om stil te zitten. Vooral mijn werk voor de Kerk is ook belangrijk. Ik werk aan een soort vernieuwing van de gebedstaal. Ik denk dat het nieuwe Kerknet weer aan een opmars bezig is.” Piet gaf ook gebedenboeken uit en vertaalt gebeden voor op zijn blog. “Mijn leven bestaat nog altijd uit gebed, lezen en schrijven”, besluit Piet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier