https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Huizenrij blokkeerde vroeger de Arme-Klarenstraat

De Arme-Klarenstraat werd vroeger doormidden gesneden door een huizenrij.© fotocollectie Donald Deblaere
De Arme-Klarenstraat werd vroeger doormidden gesneden door een huizenrij.© fotocollectie Donald Deblaere
Peter Soete

De Arme-Klarenstraat verbindt nu de oude begraafplaats in de Blekerijstraat in Roeselare met de Sint-Michielskerk. Maar in het begin van de jaren 1900 werd die straat gewoon doormidden gesneden door enkele huizen.

De Arme-Klarenstraat in het hartje van Roeselare was vroeger maar half zo lang. Aan de Huidevetterijstraat liep de huizenrij immers door en eindigde de Arme-Klarenstraat. Een rechtstreekse doorstroming naar de Sint-Michielskerk was er dus niet en wie op het Sint-Michielsplein wilde komen, moest de Huidevetterijstraat inslaan en dan links afslaan in de Motestraat om aan de Sint-Michielskerk te komen.

Gesloopt

Op een bepaald ogenblik werden die laatste huizen gesloopt en werd de Arme-Klarenstraat een rechte verbindingsstraat tussen kerk en kerkhof. Het klooster van de Arme-Klaren stond vlakbij het kerkhof en in 1935 werd de VMS gebouwd op de hoek tegenover het kerkhof. Deze decanale school was het katholieke antwoord op het rijksonderwijs in Roeselare.

De Arme-Klarenstraat zoals ze nu is, zal binnenkort opnieuw veranderen.© Stefaan Beel
De Arme-Klarenstraat zoals ze nu is, zal binnenkort opnieuw veranderen.© Stefaan Beel

Binnen enkele jaren zal het uitzicht van de Arme-Klarenstraat opnieuw veranderen. Aan de kant van de vroegere Rodenbachbibliotheek ( het huidige Creo, red. ) wordt de rooilijn gelijk gemaakt en worden bomen geplant. De straat moet op die manier een mooie, groene laan worden van de Sint-Michielskerk door de oude begraafplaats (Ferdinand Le Hétetdreef) tot de Westlaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.