Huiszwam vastgesteld in het Oud Gemeentehuis in Rumbeke

Een lek zorgde voor problemen in het Oud Gemeentehuis in Rumbeke. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Wie een bezoek aan de bibliotheek bracht of er voorbij wandelde, kon er niet naast kijken dat er werken bezig waren aan het Oud Gemeentehuis op het Kerkplein in Rumbeke.

Nieuwsgierig als we zijn, gingen we op zoek naar meer info. Eerst dachten we aan de geplande restauratiewerken in deze legislatuur. Maar dat klopt niet. We gingen te rade bij de buur Willem Amery en bij de Stad. “Door een afgebroken regenpijp is er water binnengespijpeld tussen de muren van mijn woning en het Oud Gemeentehuis”, vertelt Willem Amery. “Na enige tijd zagen we naast natte plekken, ook bruine en witte vlekken in de houten vloerbedekking. Dat was het signaal dat er iets grondig mis was. Ik heb de stadsdiensten verwittigd. De conclusie was heel ernstig: huiszwam had de gemeenschappelijke muur, plafonds en de houten roostering aangetast. De bvba AHBO, een firma gespecialiseerd in ongediertebestrijding, werd ingeschakeld. Zij hebben de muren aan beide kanten volledig bloot gezet en ze met een zwamdodend product geïnjecteerd. Deze werken zijn ondertussen succesvol afgerond. Nu moet alles nog in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld.”

“Wat de eigenlijke restauratiewerken betreft, plant de Stad een architect aan te stellen die de procedure met het agentschap Onroerend Erfgoed kan opstarten”, meldt de communicatiedienst van ‘t stad. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier