Huisnummer niet zichtbaar? Straks GAS-boete in De Panne

Schepen van Woonbeleid Nicolas Luyssen. © Myriam Van Den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de gemeenteraad van maandagavond in De Panne waren alle gemeenteraadsleden het erover eens dat duidelijk zichtbare huisnummers echt wel belangrijk zijn voor ieders veiligheid. Daarom wordt een reglement opgesteld. In de toekomst zal een niet-zichtbaar huisnummer tot een GAS-boete leiden.

Schepen van Woonbeleid Nicolas Luyssen: “Mensen weten wel dat ze een huisnummer moeten uithangen aan hun woning, en dat is ook verplicht. Maar het moet ook op de juiste manier gebeuren, in het belang van onze eigen veiligheid. Voor onze hulpdiensten gaat er bij een oproep soms kostbare tijd verloren als ze zich naar een adres begeven maar het huisnummer niet snel vinden. Daarom willen we duidelijke regels hierover in een reglement ‘nummering van huizen’ gieten. Dit in het kader van de veiligheid en het gemak van doorgang op de openbare wegen.”

Gemeenteraadslid Geoffrey Vandevelde (Het Plan B) vond dit bijzonder goed nieuws: “Ik kan spreken vanuit mijn praktische ervaring bij de hulpdiensten! Een goede zichtbaarheid van huisnummers is essentieel. Vaak moeten we zoeken naar het juiste huisnummer en zeker als het donker is. Dat werkt frustrerend omdat we daardoor kostbare tijd verliezen. Een uniforme regelgeving zou ons daar erg bij helpen. Nu hangen huisnummers zowat overal: aan de gevel, op een brievenbus, een tuinpoortje…”

Sensibiliseren

Oppositieraadslid Pol George (Lijst Burgemeester) wilde nog meer de puntjes op de i zetten: “Zouden we dan ook niet bepalen welke afmetingen een huisnummer moet hebben en hoe en waar het huisnummer precies moet worden aangebracht? Ik denk wel dat er een bepaalde hoogte moet worden aangegeven.”

“Dat nemen we zeker mee”, bevestigde schepen Luyssen. “Het is trouwens niet de bedoeling dat we meteen gaan sanctioneren. We zullen de bevolking hierover ook informeren en sensibiliseren, en niet alleen eigenaars van woningen aanspreken maar ook een oproep doen naar syndici, beheerders, bouwpromotoren enz. Op termijn zullen er wel GAS-boetes volgen als we merken dat mensen helemaal geen gevolg geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier