Huismus vaakst gespot in West-Vlaanderen tijdens ‘Grote Vogelweekend’

De huismus. © Universal Images Group via Getty Images
Redactie KW

De koolmees was afgelopen weekend de meest gespotte vogel tijdens de 21ste editie van het ‘Grote Vogelweekend’ van Natuurpunt. In West-Vlaanderen werd de huismus het vaakst gespot. Onze provincie is ook de enige waar nog spreeuwen de top tien halen.

Met 40.823 tuinvogeltellers verpulverde het Grote Vogelweekend het record van vorig jaar (36.488) alweer. Er werden afgelopen weekend minstens 764.541 vogels geteld in 23.987 tuinen. In West-Vlaanderen werden in 4.824 tuinen 145.348 vogels geteld. Dat waren er gemiddeld 23 per tuin.

Het landelijke West-Vlaanderen biedt duidelijk nog iets meer ruimte voor soorten als de huismus en de Turkse tortel, twee soorten die het in meer verstedelijkt gebied veel slechter doen. Meer velden en meer vee staan ook garant voor meer spreeuwen: West-Vlaanderen is de enige provincie waar deze soort nog de top 10 haalt.

Top 10 provincie West-Vlaanderen

Huismus

Kauw

Koolmees

Vink

Turkse tortel

Pimpelmees

Houtduif

Merel

Spreeuw

Ekster

De spreeuw.
De spreeuw.© Natuurpunt/François Van Bauwel

Achteruitgang

De zachte winter laat sporen na. “We wisten op voorhand dat de meeste winterse vinken en lijsters het al voor bekeken hielden. De koolmees was dan ook een verwachte winnaar”, aldus Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Voor de koolmees is het na 2018 slechts de tweede keer dat hij als winnaar uit de bus komt. De huismus bezet de tweede rang, voor de kauw.

Met gemiddeld 23 vogels van 8 soorten per tuin zet de achteruitgang van het aantal vogels zich door. In 2019 waren er 24 vogels van 9 soorten per tuin. Dit zegt echter niets over de trend van die soorten op nationale of Europese schaal. Het verschijnen van vogels in de tuin is vooral weer- en voedselgerelateerd. “Vogels komen vooral naar de tuin bij grote honger en bij gebrek aan voedsel in de natuur.” Mogelijk is een combinatie van beide: minder vogels én almaar zachtere winters.

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de plaats van 2019):

1. (4) Koolmees

2. (3) Huismus

3. (2) Kauw

4. (1) Vink

5. (6) Pimpelmees

6. (5) Houtduif

7. (7) Turkse tortel

8. (8) Merel

9. (10) Ekster

10. (11) Roodborst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier