Huisbrouwerij Klondiker viert verjaardag met een nieuw bier en een gin

Dirk Knockaert met de Bunkhouse Gin en zijn echtgenote Kathleen Verbeke met de nieuwe Francoise. © Luc
Redactie KW

De bierfeesten op zaterdag 10 augustus van huisbrouwerij Klondiker in de Spoorweglaan 2 in Meulebeke krijgen dit jaar nog een extra accent door de lancering van een nieuwe biersoort en zelfs een gin.

Naast Dust, Lupor, Claim, Flake, Frutha, Meulebeeks Wit, Nugget, Valerio, Saison d’Or, Porlu en Spoor 50, presenteren Dirk Knockaert en echtgenote Kathleen Verbeke van huisbrouwerij Klondiker een fruitbier en een gin. Op zaterdag 10 augustus kunnen de nieuwe brouwsels geproefd worden.

Dirk Knockaert: “Onze twaalfde telg in de reeds rijke collectie biersoorten kreeg de naam Françoise toebedeeld. Het is een rood bier met roze schuimkraag en 6,5 graden. De echte frambozen zorgen voor een intens fruitige smaak en zijn massaal aanwezig in de neus. In de afdronk ontdekken we een fris zuurtje van de natuurlijke gisting. Ideaal als aperitief of echte dorstlesser.”

Maar er is nog meer, een primeur zelfs. Dit jaar lanceert Dirk zijn ‘Bunkhouse Gin’, the Spirit of Meulebeke..

Op basis van bier Lupor

Dirk: “Het mag eigenaardig klinken maar deze gin is gemaakt op basis van kruiden en hop van het huidige blonde bier Lupor. Dit werd verrijkt met botanicals, koriander en lemongrass om de smaak te accentueren. De gin werd gebrouwen in een stokerij in Aalst en bevat in totaal 12 kruiden en een beetje hop.”

“Ook hier vindt de naam van dit product zijn oorsprong in de Klondike. Tijdens de laatste goldrush van 1896 tot 1899 gingen zo’n 100.000 mannen in de Klondike op avontuur. Velen konden de ontbering niet aan, weinigen hadden geluk. Gelukkig hadden ze nog hun ‘Bunkhouse’, een barak met stapelbedden, met heel weinig comfort maar toch een warm nest. Ze konden er een borrel drinken en ook zelf brouwen. Vonden ze dus het geluk niet op de claim, dan wel in de fles.”

De gin heeft een alcoholpercentage van 40% en wordt in een fles van 70 cl te koop aangeboden.

Nieuwe brouwketel

De zaken gaan goed voor Klondiker. Zo goed zelfs dat ze in het najaar een nieuwe brouwketel van 300 liter zullen installeren. “We hadden nooit durven dromen dat we zoveel bier zouden mogen brouwen”, vertelt Dirk. “Momenteel brouwen we drie dagen per week, dat is noodzakelijk wegens de kleinschaligheid van de brouwinstallatie. De nieuwe brouwketel moet leiden tot een verdubbeling van onze capaciteit. Of dit zal leiden tot minder brouwdagen of tot meer verkoop zullen we later moeten bekijken.”

Bierfeesten

De bierfeesten vinden plaats op zondag 10 augustus. Vanaf 14 uur zijn er muzikale optredens. Om 14 uur treedt Fijnkost aan, Francis en Jan brengen Engelse en Nederlandstalige nummers op eigenzinnige wijze. Om 17 uur is het de beurt aan Komjoesay; Omer, Prosper en Gilbert brengen Franse en Vlaamse liedjes doorspekt met plezante vertellingen.

Voor de pure bluesrock op zijn West-vlaams is het wachten op Appelblauwzjigroen. Deze vijfkoppige formatie geeft er vanaf 20 uur een lap op. De hele namiddag door kunnen kinderen hun hartje ophalen op het springkasteel en zijn er naast de vele drankjes ook de knabbelingskes en het lekkers van Foodtruck Muze. Al de festiviteiten vinden plaats in een verkeersvrije omgeving. (Luc Bouckhuyt)

Info: www.huisbrouwerijklondiker.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.