Huisartsen regio Roeselare krijgen bij nood politiebegeleiding

Huisartsen in de regio Roeselare kunnen rekenen op de steun van politiebegeleiding bij risicovolle huisbezoeken.

De politiezone Riho (Roeselare, Izegem en Hooglede) en de huisartsenkring ondertekenden donderdag een samenwerkingsprotocol. Tegelijkertijd roepen de betrokken burgemeesters op om in heel Vlaanderen werk te maken van een dergelijk protocol.

Het protocol bestaat al sinds 2007. Dat trad in voege nadat een aantal huisartsen werd bedreigd of zelfs opgesloten tijdens een bezoek aan een patiënt. De regio zorgde toen voor een primeur, maar het samenwerkingsverband vond geen navolging in andere zones of steden. Na een goede evaluatie wordt het protocol nu verlengd.

Extra gevoel van veiligheid

Concreet kunnen huisartsen van wacht, die vooraf merken dat er iets niet pluis is bij een bezoek aan een bepaalde patiënt, de hulp inschakelen van de politie die dan prioritair zorgt voor begeleiding. De politie schat bij aankomst de veiligheid van de situatie in en blijft ter plaatse tot de arts het bezoek afrondt. In het voorbije decennium moest de politie slechts een drietal keer een huisarts begeleiden, maar voor de huisartsen zorgt het toch voor een extra gevoel van veiligheid.

De burgemeesters van Roeselare, Izegem en Hooglede, dat zijn respectievelijk Kris Declercq (CD&V), Bert Maertens (N-VA) en Rita Demaré (CD&V), zullen hun collega’s in West-Vlaanderen aanschrijven om ook werk te maken van zo’n samenwerkingsprotocol. “Want hulpverlening stopt niet aan de grenzen van de zone”, menen de partners.

Drama’s voorkomen

Eind vorig jaar werd een dokter uit Izegem nog vermoord tijdens een huisbezoek in Ingelmunster, net buiten de politiezone Riho. De vernieuwing van het protocol staat daar los van, maar kan dergelijke drama’s mogelijk voorkomen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.