Huisarts Pol Sansen: “Artsen uit de Westhoek overstelpt door CLB-actie in school”

Huisarts dr. Pol Sansen (links) en klinisch biologen Patricia Vandecandelaere en Stijn Jonckheere bij het Jan Yperman Ziekenhuis waar de speekselscreenings gebeuren. (Foto Jan Yperman Ziekenhuis)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De huisartsen van de Westhoek stuurden maandag samen met het Jan Yperman Ziekenhuis en de Eerstelijnszone Westhoek een open brief naar de inwoners van de Westhoek met de bedoeling van de rust te bewaren. Aanleiding was dat tijdens het weekend diverse huisartsen overstelpt werden door telefoontjes van ongeruste ouders nadat het CLB een testactie deed in een school.

Huisarts Pol Sansen uit Poperinge benadrukt dat er geen paniek is. “Met de open brief willen we gewoon paniek voorkomen en een positieve boodschap geven, dat de mensen moeten leven als sociale wezens met empathie voor de medemens”, zegt Pol Sansen.

“Ze mogen buitenkomen en elkaar ontmoeten, alleen moeten ze de afstandsregels respecteren. Dat is het hoofdmotief van de brief. Ten tweede willen we de mensen die omwille van beroepsredenen en dergelijke – scholen, instellingen – de afstand niet kunnen bewaren, vragen om zich te laten testen door middel van een speekselstaal. Dat is minder belastend voor de patiënt en minder belastend voor de afnemers van de testen.”

CLB-actie

“Dit weekend was er een beetje een ongelukkige timing door een actie van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding in een school. Al die kinderen zijn getest geweest en dan wordt er verondersteld dat de uitslagen bekend zijn bij de huisarts van wacht. Dat is niet eenvoudig, want je moet dan veel telefoontjes doen om de uitslagen te bekomen. We hebben het zo kunnen arrangeren dat de mensen zelf de uitslagen van die testen konden zien. Het probleem was dus wel dat de wachtende artsen eerst een beetje overstelpt werden met telefoontjes.”

Jonge verspreiders

Het aantal testen in de Westhoek ging de afgelopen dagen stevig de hoogte in, maar ook het gemiddeld aantal besmettingen steeg. “Er worden nu zeker gemiddeld enkele honderden tests per dag gedaan in de eerstelijnszone. We zitten aan een gemiddelde van 4 à 6 procent van de testen die positief blijken te zijn. Dat was vroeger maar 1 procent. We zien besmette jonge mensen die amper ziek zijn. Dat is goed voor hen, maar anderzijds stellen we wel vast dat jonge mensen de verspreiders zijn en dat ze het virus wel kunnen doorgeven aan oudere mensen. En als het virus weer bij de oudere mensen geraakt dan zitten we weer met een situatie zoals in maart waarbij het ziekenhuis en zorgverleners opnieuw overbelast kunnen worden. Dat is een beetje de angst die er nu leeft”, besluit dokter Pol Sansen. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier