Huisarts Paul ontpopt zich tot rusthuis-dj in WZC Sint-Anna

Dokter Paul Jansseune klust tegenwoordig bij als radio-dj. Hij praat de hits uit de jaren vijftig en zestig aan elkaar voor de rusthuisbewoners. (Foto Pascal Vaneygen)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

In woonzorgcentrum Sint-Anna in Bulskamp hebben ze een originele manier gevonden om de bewoners te entertainen, nu zij geen bezoek meer mogen ontvangen. Dokter Paul Jansseune verzorgt er de eenzaamheidswonden met… muziek!

Paul Jansseune (69) is al 45 jaar huisarts in Veurne, maar hangt zijn doktersjas later dit jaar aan de haak. Schrik voor het zwarte gat na zijn pensionering hoeft hij alvast niet te hebben, want hij werkt momenteel aan een heuse carrièrewending. Onder het motto ‘Want een plaat kan geen kwaad’ praat hij op zondag verzoeknummers aan elkaar op de gloednieuwe zender Radio Anna.

“Hier in Bulskamp werk ik al tien jaar als CRA: coördinerend en raadgevend arts”, begint Paul. “In die rol fungeer ik als spilfiguur tussen de andere artsen en de directie, wat in deze coronatijden ineens een erg belangrijke functie is geworden. Het idee voor de radioshow ontstond een paar weken geleden al, toen er vanuit de overheid nog geen duidelijke instructies waren rond bezoekers, tests of beschermende kledij. Al snel beslisten we zelf om alle bezoek te weren en de bewoners af te zonderen in hun kamers, maar dat is natuurlijk moordend voor die bejaarden. Daarom bedachten we met het crisisteam een aantal initiatieven om hen overdag verstrooiing te bieden. Zo kunnen ze nu skypen met familieleden op de tablets, vertonen we geregeld films en concerten, of kunnen ze via pancartes met de buitenwereld communiceren aan het raam. En we sturen dus ook Radio Anna in de ether.”

Kwinkslagen

De keuze voor Paul als man achter de knoppen was louter toevallig, omdat hij drie weken geleden van permanentie was. Hij is evenwel een grote muziekliefhebber en hij had de smaak dan ook meteen te pakken. Als een volleerde radiomaker praat hij de oude hits vlot aan elkaar voor de bewoners en de zorgmedewerkers. In het West-Vlaams bovendien, wat bijdraagt aan de authenticiteit.

“We hebben er ondertussen al twee uitzendingen op zitten, waarbij de bewoners dan per verdieping samen meezingen en dansen rond de tafel. Zelf zit ik in een geïmproviseerde radiostudio, waar ik via Spotify de plaatjes laat horen die ons op voorhand gemaild zijn door familie en vrienden. Die mails hou ik zelf niet bij, de samenstelling gebeurt door andere medewerkers uit het crisisteam. Toch kwam er de laatste keer ook voor mij wat voorbereiding aan te pas. Toen beslisten we immers live te gaan op Facebook, zodat ook de sympathisanten van het woonzorgcentrum van thuis uit konden meevolgen. Dan wou ik er ook wel wat extra kwinkslagen in verwerken voor hen”, lacht hij.

Live op Facebook

Zo dikten de luistercijfers vorig weekend aan tot meer dan honderd tegelijk. Stress? “Enorm! Niet zozeer voor het presenteren op zich, want als ex-politicus ben ik een vlotte prater”, lacht Paul. “Maar ik heb schrik voor het onbekende. Ik stam uit de tijd dat huisartsen nog bevallingen deden. Wel, toen is het koude zweet me nooit uitgebroken, omdat ik daarvoor gestudeerd had. Maar met deze techniek ben ik niet vertrouwd, dit beheers ik niet.”

En zo zijn er nu nog wat kinderziektes weg te werken tegen de volgende radioshow. “We leren altijd bij. De eerste keer hadden we de fout gemaakt om Radio Anna in de voormiddag te plannen, terwijl je dit beter in de namiddag doet voor deze doelgroep. Vorige week viel de livestream dan weer geregeld weg op Facebook, en dat telkens tijdens populaire, Amerikaanse nummers. Wellicht door de auteursrechten. Sabam hoeven wij dan wel niet te betalen, maar over de grote plas waren ze natuurlijk niet op de hoogte van ons initiatief. Daar moeten we nu dus nog iets op vinden.”

Voldoening

Zolang de coronacrisis aanhoudt, wil Paul elke zondagmiddag een radioshow op poten zetten. “Ik wil mijn job als huisarts nu niet meteen inruilen voor die van fulltime dj, maar we krijgen heel veel positieve reacties. De bewoners zien bevestigd dat ze in deze barre tijden niet vergeten worden en ook hun familieleden en de medewerkers reageren enthousiast. Dat geeft mij veel voldoening!” (WVH)

Benieuwd naar die volgende uitzendingen van Radio Anna? Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van WZC Sint-Anna. Plaatjes aanvragen, kan per mail naar sab.socialedienst@gvo.be.

WZC Sint Anna Bulskamphttps://www.facebook.com/sintannabulskamp/https://www.facebook.comFacebook1

Want een plaat kan nog altijd geen kwaad…

Kluister jezelf vast aan de radio komende zondag, want onze DJ zal weer op post zijn én we hebben heel wat verzoekplaatjes van bewoners voor jullie thuis in petto !

Geplaatst door WZC Sint Anna Bulskamp op Donderdag 16 april 2020

rich1.0https://www.facebook.com/sintannabulskamp/posts/558651364788487552