Huisarts Johan Maerten stopt met zijn praktijk: “Dankbaarheid van patiënten maakte veel emoties los”

Johan Maerten kan nu van zijn pensioen genieten. (foto MD)
Redactie KW

Sinds 1 oktober is huisdokter Johan Maerten (67) gestopt met zijn medische praktijk. De jongste jaren maakte hij deel uit van het huisartsenhuis Medix in de Deken De Bolaan. Vanaf nu krijgen Johan en zijn vrouw Rita Dejonghe meer tijd voor hun grote passie: verre reizen.

Johan Maerten werd geboren in Poperinge op 25 augustus 1953. Hij heeft twee broers en zijn ouders baatten destijds een houthandel uit langs de Bruggestraat. “Ik volgde Latijns-Wetenschappen aan het Poperingse college. Daarna deed ik drie jaar de kandidaturen Geneeskunde in Kortrijk, en de rest, vier jaar, aan de Leuvense Universiteit. Tijdens de laatste twee jaar deed ik mijn stages, bijna allemaal in Roeselaarse ziekenhuizen”, vertelt de huisarts.

Ondertussen leerde hij, tijdens een opleiding voor monitoren voor de CM, verpleegster Rita Dejonghe (66) uit Geluwe kennen. Zij trouwden in 1977. Het echtpaar kreeg drie kinderen. Lien geeft als licentiate les in het college, Tijs heeft een thuispraktijk psychotherapie en geeft les aan de Vives Hogeschool en Klaas heeft in Frankrijk een elektronicabedrijf. Maar alle drie wonen ze in Poperinge. Ondertussen zijn er zes kleinkinderen.

Sea Kings

“Mijn legerdienst vervulde ik in 1979 als medic bij de Sea Kings op de basis van Koksijde. Een heel spannende en avontuurlijke tijd, net zoals je kon zien op tv (Windkracht 10, red.). Ik werd dus gedropt met een touw op boten, om gewonde zeelui te verzorgen. Dat kon gaan om breuken en hechtingen tot hartaanvallen. Het was in elk geval niets voor doetjes, want bij stormweer kon dat touw vele meters rondzwiepen terwijl je er aan hing. Maar ik heb dit zeer graag gedaan”, vertelt Johan.

“In 1980 begon ik dan mijn praktijk hier in de Boeschepestraat, in het huis van mijn grootvader. Uiteraard hebben we de woning ferm verbouwd. In 2002 kwam onze schoonzoon Fries (getrouwd met Lien), mijn praktijk als dokter in een duobaan versterken. In december 2016 werd, op initiatief van Peter Chielens en Fries de huisartsenpraktijk Medix opgestart. Eigenlijk bestond die uit twee families: vader en zoon Frank en Peter Chielens en hun nichtje Lieve Neirinck, ikzelf en mijn schoonzoon Fries. Ondertussen kwam daar dokter Thijs Vandewalle uit Poperinge bij. Elise De Souter, afkomstig uit Langemark, is mijn opvolgster”, aldus Johan Maerten.

“Ik werd gedropt op boten om gewonde zeelui te verzorgen”

“Een huisartsenpraktijk is echt de toekomst. Dan kan je onder meer een beroep doen op een eigen medisch secretariaat. Het is veel aangenamer werken en je kan als huisarts eens wat meer vrije momenten nemen. Ook kozen we steeds op andere momenten onze vakanties, zodat er steeds permanentie was. Vroeger, als alleenstaande huisdokter, was ik altijd van dienst, 24/7”, aldus nog dokter Maerten.

“Vroeger hadden we veel meer af te rekenen met acute pathologieën zoals astma- en hartaanvallen of valse kroep. Maar door nieuwe medicatie en een betere levenswijze van veel patiënten, is dat veel verminderd. Nu is er meer chronische zorg door hoge bloeddruk, diabetes, kanker, cholesterol, en dergelijke meer. Maar veel van mijn patiënten van 40 jaar geleden werden samen met mij ouder. Bepaalde van die mensen zag ik gedurende 40 jaar minstens vier keer per jaar. In die tijd leer je heel hun medische geschiedenis kennen, maar ook hun volledige familieachtergrond. Hun kinderen komen bijvoorbeeld met dezelfde hartklachten als hun ouders. Bepaalde ziektebeelden zitten nu eenmaal in de familie. Bij ouderen ontwikkelen zich dikwijls een aantal ziektebeelden samen, zoals problemen met hart, nieren, diabetes en hoge bloeddruk”, vertelt de huisarts.

Tijd voor reizen

“In maart zijn een paar van mijn patiënten overleden aan corona, allen senioren. Maar zij verbleven niet in rusthuizen. Tijdens de eerste golf is in Poperingse woonzorgcentra niemand overleden aan corona. Toen ik mijn afscheid aankondigde, betoonden veel van mijn cliënten hun enorme dankbaarheid. Dat leidde soms tot emotionele taferelen. Dat doet toch iets met een mens”, zegt Johan nog.

Nu zal er dus meer tijd zijn voor hobby’s zoals fietsen, zwemmen, lezen, muziek en fotografie, waarvoor Johan nu een cursus volgt. En natuurlijk komt er meer tijd vrij om verre reizen te maken. Eerder waren Rita en Johan al in India, de VS, Myanmar en Ethiopië. “Dat laatste land was het meest aangrijpende. Johan maakte er fotoboeken van, die er net als gekochte uitzien”, zegt Rita. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier